Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Zašto med ima neograničen rok trajanja

Koliko je vremena potrebno da se med pokvari? Nekoliko mjeseci? Nekoliko godina? Biste li mi vjerovali da vam kažem da to traje praktički zauvijek? Zašto med ima neograničen rok trajanja? Med nema rok trajanja i ne može se pokvariti. Ima vrlo jedinstven sastav, kao što su tragovi vodikovog peroksida, kiselost i gotovo potpuni nedostatak vode.

Zbog vrlo niske vlage, bakterije se ne mogu stvarati, a to igra veliku ulogu u prevenciji kvarenja. Med je također vrlo kiseo, što mu omogućuje da se bori protiv bakterija ili bilo kojeg drugog organizma. Drugi ključni element dolazi iz pčelinjeg enzima koji se zove glukoza oksidaza. Ovaj enzim proizvodi vodikov peroksid i glukonsku kiselinu, što dodaje na popis svojstava meda protiv bakterija.

med i zdravlje

Zašto med ima neograničen rok trajanja?

Zašto med ima neograničen rok trajanja? Znači li to da se med ne može pokvariti? Definitivno može ako ga ne pohranite ispravno. Ako ostavite poklopac, ne zatvorite ga dovoljno čvrsto ili dodajte vodu, rok trajanja će biti puno kraći. Budući da med prirodno ne sadrži vlagu, on ima tendenciju privlačiti vlagu, zbog čega ga želite držati zatvorenim kada nije u upotrebi. Činjenica da privlači vlagu je i razlog zašto se med koristi u mnogim kozmetičkim tretmanima, poput maski za lice.

Posljednje pitanje je kada med kristalizira. Što uzrokuje to i je li med pokvaren? Kristalizacija se događa kada se čestice sirovog meda polako vežu. Sam med nije pokvaren i sasvim je fin. Postoje trikovi za uklanjanje kristala iz meda, ali možete biti sigurni da je vaš med siguran za jelo. Po izgledu kristala lako možete odrediti imate li sirovi ili pasterizirani med.

Pasterizirani med se procijedi, zagrijava i obrađuje kako bi se uklonile sve čestice koje sirovi med prirodno ima. Ova vrsta meda se obično nalazi u supermarketima i ne nudi toliko zdravstvenih prednosti kao sirovi med, ali proizvod ne stvara kristale. Rok trajanja sirovog meda i pasteriziranog meda je u osnovi isti, sve dok su oboje pravilno zatvoreni.

Iako med ima izuzetno dug rok trajanja, to obično nije nešto o čemu se nitko od nas ne mora brinuti, uglavnom zato što je tako ukusan!

Samo pravi traje

Samo prirodni, pravi med prolazi kroz te normalne promjene i može trajati tisućama godina. Prerađeni ili modificirani med ne zadržava prirodne dobrobiti meda. A te prirodne dobrobiti daleko nadilaze dug životni vijek.

Zašto med ima neograničen rok trajanja? Med sadrži brojne vitamine i enzime koji ga čine prirodnom zamjenom za šećer. Kako bismo bili sigurni da je med prava stvar, on mora biti sirov i nefiltriran. Sirovi med znači da nije bio pregrijan na visokim temperaturama, koje ubijaju vitamine i enzime.

Nefiltrirani med znači da sve dobrote ostaju u medu, uključujući i pelud. Visoki udio peludi u medu omogućuje vam praćenje meda do njegovog izvornog izvora. Ovo je više od zabavnog eksperimenta; to dokazuje da vaš med dolazi od pravog, živog cvijeća, a ne iz inozemstva. Ovdje nema varalica!

Kako biste znali da je vaš med 100% pravi, sirov i nefiltriran, med mora proći mnoge testove. Želite osigurati da vaš med sadrži mnogo peludi, ali i da ne sadrži uobičajene antibiotike, pesticide i herbicide.

Dakle, sljedeći put kada budete ispitivali životni vijek vaše davno izgubljene boce meda, znajte da je vrlo malo vjerojatno da joj je istekao rok trajanja ako ste kupili 100% čisti med. Čak i ako med prolazi kroz neke prirodne promjene poput kristalizacije, to ne znači da se pokvario ili mu je istekao rok trajanja. To samo znači da imate pravu stvar. Uživajte u slavlju prirodne čarolije meda!