Search
Close this search box.

Koji je najbolji med za imunitet i zdravlje

Podijeli članak

Koji je najbolji med za imunitet? Taj medo iz supermarketa će dobro doći. Ali ako želite uživati u medu u potpunosti, vrijedi odvojiti malo vremena da shvatite razlike između različitih vrsta meda.

Zgrabite najjeftiniju vrećicu šećera koju možete pronaći, a zatim učinite istu stvar s medom. (Ili možda zgrabite onog slatkog medvjedića kojeg je vaša majka uvijek držala u smočnici.)

Dobra odluka o šećeru – ali vrlo loša o medu. Šećer u prahu je roba; gotovo sve marke konzumnog šećera su iste.

Međutim, vrste i vrste meda koje možete kupiti praktički su neograničene. I gotovo svaka vrsta meda razlikuje se po svom okusu, teksturi i potencijalnim zdravstvenim prednostima.

Koji je najbolji med za imunitet?

Danas postoje mnoge vrste meda. Kako znati koja je vrsta meda najbolja? Pa, odgovor nije baš jednostavan. Odabir najbolje vrste meda često je stvar osobnih preferencija. Međutim, kao poznavatelj meda, mogu vam dati neke smjernice i prijedloge koji će vam pomoći u odabiru najboljeg meda za zdravlje i imunitet.

med za imunitet

Odabir vrste meda

Prvo odaberite med koji odgovara vašoj specifičnoj upotrebi. Ako koristite med za pečenje, nećete morati biti toliko posebni kao da koristite med uz svoj omiljeni sir ili čaj. To je zato što med koji se koristi u kuhanju ima manji utjecaj na konačni proizvod. Dakle, znati kako ćete koristiti med je vaš prvi ključ za odabir najbolje vrste meda.

Sparivanje meda

Evo nekoliko savjeta za uparivanje meda s hranom. Tamni med je odličan za kuhanje i umake posebno za roštilj. Tamni med je robusnog okusa i pun antioksidansa. Lagane vrste meda su odlične za uparivanje sa sirevima ili čajevima. Imaju blaži profil okusa pa neće nadjačati prirodni okus sira ili čaja. Neki primjeri tamnog meda su onaj od divljeg cvijeća i jedna od najtamnijih heljda. Svijetle vrste meda uključuju cvijet naranče, djetelinu, mangrovu i bagrem.

Profil okusa

Sada kada imate pozadinu o namjeravanoj upotrebi vašeg meda, razgovarajmo o profilima okusa. Svaka sorta meda ima drugačiji profil okusa i to se može mijenjati iz godine u godinu. Međutim, opće karakteristike svake vrste meda ostat će iste. Na primjer, med od cvijeta naranče ima primjetan okus citrusa. Blag je i slađi od mnogih vrsta meda pa se odlično slaže s čajevima. S druge strane, med od divljeg cvijeća je jači i može imati različite prizvuke biljnog do cvjetnog okusa, ovisno o tome gdje je ubran i biljkama koje su bile u tom području. Jedan od najzanimljivijih profila okusa je eukaliptusov med. Ovaj med ima primjetnu notu okusa mentola.

Zašto med iz supermarketa obično nije najbolji izbor

Možda ste vidjeli proizvod s oznakom “sirovi, nefiltrirani med” na farmerskoj tržnici ili u trgovini koja je specijalizirana za prirodne i organske proizvode. Ako ste samo pomislili da je to samo skupa alternativa namijenjena vrstama hrskavih granola ili marketinški slogan kojim se opravdavaju veće cijene, prevarili ste se.

Sirovi, nefiltrirani med je vrlo drugačiji – i puno bolji – proizvod od meda koji se prodaje u vašem lokalnom supermarketu. Da bismo razumjeli zašto, pogledajmo na brzinu kako med stiže na policu.

Pčele medarice skupljaju cvjetni nektar i vraćaju ga u svoju košnicu. Pelud se prenosi ustima od pčele radilice do pčele radilice, pri čemu svaki dodaje važne enzime koji razgrađuju nektar i daju protugljivična, protuupalna i antibakterijska svojstva.

Zatim se pohranjuje u obliku jednostavnih šećera (prvenstveno fruktoze i glukoze) u saću, gdje ga pčele radilice raspiruju svojim krilima. Kruženje zraka i prirodna toplina uzrokuju isparavanje većine vode u spoju, tvar postaje med u saću, a pčele ga prekrivaju pčelinjim voskom.

Pčelari ili prerađivači izvade med i lagano ga procijedite kako bi uklonili komadiće pčelinjeg voska ili onečišćenja (uključujući dijelove insekata).

med na ranu

Ovdje detalji proizvodnje meda postaju iznimno važni

Neki proizvođači zatim uzimaju med, flaširaju ga i ili ga sami prodaju ili šalju prodavačima za prodaju. Ovaj proizvod je sirovi, nefiltrirani med.

Većina proizvođača, međutim, pasterizira med kako bi uništili kvasac koji sadrži, čineći ga glatkijim i dajući mu dulji rok trajanja. Zatim filtriraju med kako bi uklonili mjehuriće zraka i manje krhotine koje nisu uklonjene tijekom cijeđenja; to čini med čišćim i privlačnijim kupcima te pomaže u sprječavanju kristalizacije na policama trgovine ili kupca.

Ovaj proizvod je prerađeni med koji vidite u većini trgovina. Međutim, pasterizacija i filtracija često uklanjaju i pčelinji pelud iz meda – a budući da je pelud odgovoran za većinu zdravstvenih dobrobiti meda, te prednosti se gube kada med nije sirov i nefiltriran.

Mnogi proizvođači odlaze korak dalje u cijelom procesu i koriste ono što se naziva “ultrafiltracijom”, što čini med još glatkijim, a pritom uklanja gotovo svu pelud i hranjive tvari meda.

Neetične tvrtke mogu čak dodati visokofruktozni kukuruzni sirup ili druge zaslađivače kako bi povećale svoj prinos i smanjile svoje troškove. Ovaj proizvod može biti označen kao med, ali zapravo je samo zaslađivač s okusom meda.

Dakle, pojedine vrste meda koje se prodaju na policama trgovina zapravo nije ono što mislite da jest.

Još nešto: možda se pitate: “Što je s organskim medom?”

Istina, gotovo je nemoguće da bilo koji proizvođač meda jamči da je njegov med organski, jer pčele – kao što vjerojatno znate – lete. Pčelar može imati farmu punu organski uzgojenog cvijeća i biljaka, ali ne postoji način da se zna jesu li njegove pčele zalutale preko njegove granice posjeda kako bi skupile nektar s neorganske biljke. Nema ništa loše u kupnji organskog meda, a njegova je kvaliteta vjerojatno bolja od bilo koje vrste meda koju biste kupili s police. Samo nemojte biti pretjerano impresionirani riječju “organsko” na etiketi.

Mnoge vrste meda

Vrste meda prvenstveno se klasificiraju prema vrsti cvijeta s kojeg je nektar sakupljen. Kada vidite staklenku označenu kao “med od eukaliptusa” ili “med od lucerne”, na primjer, to znači da je izvor nektara bio cvijet istog imena. Med koji dolazi iz samo jednog izvora naziva se “unifloralni” ili “sortni” med, dok je poznat kao “višecvjetni” med ako je proizveden od nektara više vrsta cvijeća.

Tekstura, slatkoća i ljekovita svojstva meda uvelike ovise o izvorima cvjetova. Neki medovi imaju blag okus, dok su drugi prilično jaki. Neki su savršeni za pečene proizvode, dok su drugi najukusnije varijante za jelo izravno iz staklenke.

Neke su vrste meda najbolje za zacjeljivanje rana ili borbu protiv infekcije, dok su druge vrste meda korisnije za liječenje visokog krvnog tlaka ili upale grla.

Jedini način da saznate što je što – je da odmah zaronite.

Med od djeteline

Da, gdje god zateknete djeteline (tj. svaki komad trave u proljeće i ljeto), možete biti sigurni da su pčele u blizini, skupljaju nektar i stvaraju ovaj slatki med boje jantara, kojeg karakteriziraju cvjetne note i sve -suptilno kiselkasti okus.

Med od djeteline je dovoljno lagan i blag za uživanje na mnoštvo različitih načina – a svakako biste i trebali, jer ova vrsta meda ima snažna antioksidativna svojstva, kao i flavanole i fenolne kiseline koje jačaju zdravlje za koje se vjeruje da podržavaju srce, pluća i živčani sustav.

najbolji med za imunitet

Cvjetni med

Kao što ime sugerira, divlje cvijeće izvor je ove vrste meda – a budući da divlje cvijeće ima širok raspon, tako je i okus i intenzitet ove vrste meda. Savjet za profesionalce: Probajte med od divljeg cvijeća kad god je to moguće prije nego što ga kupite, jer na okus značajno utječe specifična vrsta cvijeta s kojim su pčele uživale.

Međutim, med od divljeg cvijeća je obično svjetlije, s bogatim i često voćnim okusom. Med od divljeg cvijeća, kao i sve vrste meda, pun je antioksidansa, a neki kažu da može smanjiti i sezonske alergije (iako je znanost koja stoji iza ove tvrdnje pomiješana).

Med od maslačka

Do meda od maslačka je relativno teško doći – ali ako ga dobijete u rukama, čeka vas poslastica. Savjet: najbolje je postići nešto na farmerskoj tržnici ili izravno od pčelara početkom sezone kada se obično bere. Kod ove vrste meda primjetna je tamnija boja jantara i intenzivniji profil od meda od djeteline. Umočite u med od maslačka i možete očekivati pomalo zrnastu teksturu, zbog sklonosti kristalizaciji, i naglašeni cvjetni okus koji je trpki na kraju.

Med od cvijeta naranče

Ova vrsta meda je mekana i nježna sa suptilnim voćnim okusom citrusa. Ipak, ključna riječ ovdje je suptilna: ako naiđete na med od cvijeta naranče koji vas pogađa jače od pulta s mirisima u robnoj kući, velika je šansa da ste nanjušili prevaranta.

Lipov med

Cvjetovi lipe poznati su po svom slatkom i zelenom mirisu; oni su također izvor lipovog meda – popularne vrste meda koja se bere u cijeloj Europi. Blijedožute boje i jednako blagog okusa, lipov med ima slatkast, svijetao i suptilno zeljast okus koji je vrijedan padanja. Također je vrijedno napomenuti da cvjetovi lipe sadrže biljne spojeve s blagim sedativnim svojstvima koja mogu smanjiti anksioznost. Drugim riječima, ovaj med se dobro slaže s odmorom, opuštanjem i prije spavanja.

Bagremov med

Naziv je ovdje prilično varljiv, s obzirom na to da bagremov med ne potječe od bagrema, već od stabla skakavca, koji je porijeklom iz Sjeverne Amerike i Europe. Međutim, to je samo tehnička stvar – najvažnije je znati o bagremovom medu da se može pohvaliti slatkim, nepatvorenim okusom meda s cvjetnim notama koje su jedva prisutne.

Bagremov med je svijetlo jantarne boje i vrlo sporo kristalizira, što znači da ostaje u tekućem obliku dulje od neke druge vrste meda. Također dijeli sve uobičajene zdravstvene prednosti povezane s medom, plus jednu – naime, snažna antibakterijska svojstva koja ga čine korisnim u liječenju ili prevenciji stanja kože kao što su akne.

manuka med

Manuka med

Manuka med potječe iz grma čajevca i, slično kao i ulje čajevca, omiljen je zbog svog snažnog antibakterijskog djelovanja – toliko da je FDA zapravo odobrila ovu vrstu meda za liječenje rana. Upravo ovo svojstvo također objašnjava zašto se med od manuke često preporučuje kao homeopatsko sredstvo za održavanje dobre oralne higijene, između ostalog. Loša vijest je da manuka med ima prilično opor okus, pa možda nije po svačijem ukusu.

Heljdin med

Med od heljde, najpoznatiji je po svom intenzivnom, hrabrom okusu (i dubokoj boji koja odgovara). Ovaj se može koristiti kao marinada za meso – čak i ono za divljač – ili bilo koji drugi put kada poželite malo ove vrste meda koji je stvarno dobar. Med od heljde također odlično liječi određene vrste infekcija, zbog svojih snažnih antibakterijskih svojstava, a bogat je antioksidansima koji jačaju zdravlje.

Med od kadulje

Mnogi generički medovi u trgovinama mješovitom robom sadrže med od kadulje u mješavini – naime zato što se vrlo sporo skrućuje i može pomoći u održavanju kretanja kada se pomiješa s drugim vrstama meda koje su sklone brzoj kristalizaciji. Sam po sebi med od kadulje je svijetle boje i blagog okusa. Drugim riječima, ugodan je i svestran (ako ne i pomalo neupadljiv).

Med od eukaliptusa

Ne bi trebalo biti iznenađenje za svakoga tko je upoznat s eukaliptusom da se ovaj med – podrijetlom iz Australije, odlikuje blagom aromom mentola. Kao takav, okusa je biljnog i pomalo trpog… ali na neki ljekoviti način koji bi dobrodošao ako se, recimo, prehladite. Zapravo, med od eukaliptusa je homeopatski lijek za svaku bolest koja uključuje kongestiju, kašalj i grlobolju.

Med od lavande

Med od lavande je bogat fenolnim spojevima, aminokiselinama, šećerima i esencijalnim enzimima. Ima snažno antigljivično djelovanje protiv vrsta Candida – zahvaljujući ovim bioaktivnim elementima. Iako nije tako visok kao manuka med, med od lavande također posjeduje antioksidativni kapacitet zbog vitamina C, katalaze i flavonoida. Koristi se za liječenje ulkusa stopala i drugih gljivičnih infekcija na koži.

Med od kestena

Med od kestena prepoznat ćete po specifičnoj crveno-smeđoj boji, baš kao i orašasti plodovi. Ova sorta spada među najljekovitije vrste meda zbog svoje super antibiotske moći, ali je možda jedan od najnepopularnijih medova, pa ga je stoga teško pronaći, jer se mnogima ne sviđa njegov okus.

Ovaj med je izvrstan za bilo koju bolest ili bolest koju možda imate. Ima snažne protuupalne moći i dobro djeluje u liječenju čira, infekcija mokraćnog sustava i slabe cirkulacije. Jedna žlica ovog meda prije spavanja će prirodno ublažiti zatvor ujutro. Ovaj med je odličan i za detoksikaciju.

Šumski med

Ponekad se naziva borovim medom ili medljikom, ovaj med se proizvodi od različitih vrsta bora, cedra ili jele u šumama. Iako borovi nemaju cvijeće, u određeno doba godine proizvode nešto što se zove medljika.

Ako ste ikada sjedili ispod bora i kad vam je ova tvar kapnula na piknik, onda znate što je to. Ovaj med je super ukusan i jako tamne boje. Ima super jake protuupalne i antimikrobne spojeve. Ovaj med je bogat željezom pa je dobar izbor za one koji su anemični ili se pokušavaju oporaviti od operacije. S malo šećera, ali bogat mineralima, također je dobar izbor za sportaše i dijabetičare.

Suncokretov med

Med od suncokreta je jarko žute boje kao i cvijeće iz kojeg dolazi. Ova sorta spada među najpopularnije vrste meda jer ima okus, ali ima tendenciju da brzo kristalizira. Suncokretov med je dobar za one koji pate od problema sa grlom ili sinusima. Također može pomoći u smanjenju upale i daje onima koji ga koriste dodatni poticaj energije. Zbog svoje blage naravi i iznimnog okusa omiljen je i za djecu i za starije osobe.

Med od kupina

Kupinov med je istaknut u Europi te u Kaliforniji i Floridi u SAD-u, gdje grmovi kupine vole uspjevati. Ponekad se naziva “med od drače”, nektari za proizvodnju ove vrste meda dolaze iz grmova divljih kupina, a ne iz uzgojenih.

Med od kupine ima dubok i bogat okus, koji je voćan, hrskav i sladak s blagim okusom bobičastog voća. Srednje je do tamno jantarne boje, glatke teksture i gustog i viskoznog izgleda.

Ovo bi mogao biti savršen izbor za uparivanje s dobrotama za doručak i prirodnim zaslađivačima za čajeve ili limunade.

Plod kupine ima visoku razinu antioksidansa, koji su također svojstveni kupinovom medu, s dodanim vitaminima za borbu protiv loših bakterija.

Med od vrijeska

Med od vrijeska je europska vrsta meda s najvišom razinom fenolnih kiselina, za koje je poznato da sprječavaju stanična oštećenja koja mogu učiniti slobodni radikali u tijelu. Ta aktivnost može pomoći u borbi protiv bolesti i bolesti kao što su bolesti srca i rak.

možda vam se svidi

aronija
Razno

Aronija – sve što trebate znati

Jeste li ikada čuli za superhranu poznatu kao aronija? Ova mala, tamnoljubičasta bobica ima veliki učinak kada su u pitanju njezine zdravstvene prednosti. Plodovi aronije

aronija na prazan želudac
Razno

Aronija na prazan želudac

Aronija na prazan želudac? Istraživanja su pokazala da aronija može imati i određene zdravstvene prednosti, poput poboljšanja zdravlja srca, jačanja imunološkog sustava i reguliranja razine