Search
Close this search box.

Rok trajanja meda – koliki je i zašto

Podijeli članak

Imate li u smočnici čisti med koji tamo stoji godinama? Pitate se koliki je rok trajanja meda? Možda je promijenio boju ili se kristalizirao. Ako razmišljate da ga bacite, razmislite ponovno. Ne morate bacati taj med! Čak i da je med stajao na vašoj polici 2000 godina, taj bi med i dalje bio dobar kao onog dana kada ste ga otvorili. Ukratko, dobro uskladištenom medu nikada ne ističe rok trajanja niti se kvari, čak i ako je prethodno bio otvoren.

Zašto se med ne kvari

Pa zašto se med nikada ne kvari? Med je antibakterijski, što znači da se ne morate brinuti da će u vašem medu rasti bilo što čudno. Med također ima pH od oko 3,26-4,48, što također pomaže u sprječavanju svih bakterija koje se pokušavaju udomiti u vašem medu.

Nizak sadržaj vlage u medu sprečava bakterije da prežive i time produžuju rok trajanja meda. I bez bakterija na djelu, med se jednostavno ne kvari. Osim toga, med je dovoljno kiseo da odbije većinu bakterija i organizama koji kvare drugu hranu.

Štoviše, pčele u med dodaju vlastite enzime, a ti enzimi proizvode vodikov peroksid. Da, to je isti antiseptik koji koristimo za liječenje rana.

rok trajanja meda

Kako pravilno skladištiti med i produljiti rok trajanja meda

Postoje li iznimke od pravila da se med nikada ne kvari? Pitate li se može li se sirovi med pokvariti? Jedini način na koji če rok trajanja meda isteći je ako je vaš med kontaminiran vlagom, stoga pazite da nikada ne dospijete vodu u posudu za med. Granulacija i kristalizacija mogu dovesti do povećane vlage. Med stoga može postati osjetljiviji na kvarenje fermentacijom. No, sobna temperatura obično je sigurno okruženje za izbjegavanje fermentacije. To vrijedi i za sirovi i za pasterizirani med. Nijedno neće isteći ako se pravilno skladišti.

Definitivno ćete znati kada je vaš med fermentirao – bit će kiseo!

Dok se med nikada ne kvari, s vremenom može promijeniti boju (iz bistre u mutnu) ili teksturu (gušći i zrnatiji). To je u redu i ne utječe na rok trajanja meda! Osim ako vaš med ne postane izložen vlazi i fermentira (što će biti super očito), siguran je za konzumaciju. Budući da većina vode u medu stupa u interakciju sa šećerima, malo je “slobodne” vode za razmnožavanje mikroba.

Jeli kristalizirani med siguran za jelo?

Da! Glukoza se lakše granulira (odnosno kristalizira) od fruktoze, tako da brzina granulacije ovisi o koncentraciji glukoze i fruktoze u biljkama iz kojih je med nastao. Med se može prirodno kristalizirati jer je mješavina glukoze, šećera fruktoze i vode (oko 18%). S vremenom će se glukoza i voda odvojiti i stvoriti kristale. Kako biste spriječili da do kristalizacije dođe ranije nego što bi prirodno, čuvajte med na sobnoj temperaturi i pokušajte ga čuvati u staklu jer je ono manje porozno od plastike. Izbjegavajte čuvanje meda u hladnjaku jer to zapravo ubrzava proces kristalizacije.

Kristalizacija je zapravo znak da je vaš med sirov i nepasteriziran! Jedini razlog zašto se med pasterizira ili zagrijava na određenu temperaturu je usporavanje procesa kristalizacije, ali to zapravo oduzima sve dobre hranjive tvari i vitamine iz vašeg meda. Stoga svakako nabavite sirovi med ako želite sve dobrobiti. Međutim, bez obzira je li med sirov ili pasteriziran, rezultat je isti: čisti med (nepatvoren, bez dodanih sladila ili dodane glukoze) neće se pokvariti.

Koliki je rok trajanja meda?

I na kraju, koliki je rok trajanja meda? Med može ostati jestiv godinama, čak i desetljećima, ali med je prirodni proizvod, što znači da će se s vremenom mijenjati. Za med, te promjene mogu uključivati ​​tamniju boju, gušću konzistenciju i drugačiji okus.

Promjene u medu zapravo su dobri znakovi (sve dok nisu znakovi fermentacije). To dokazuje da je vaš med visoke kvalitete i nepasteriziran. Pasterizacija je proces kojim se med zagrijava kako bi se uništili prirodni kvasci. Pomaže da med dulje ostane glatkiji i može ukloniti neke prirodne ostatke iz saća, ali nije nužno za sigurnost hrane.

Datumi isteka roka trajanja meda koji se prodaje u komercijalnoj prodaji više su oznaka za trgovine da mijenjaju novije, svježije zalihe. Većina meda prodat će se puno prije nego što se taj datum približi, ali ako uzmete bocu kojoj je preostalo još samo nekoliko mjeseci na prozoru “najbolje do kraja”, možete biti sigurni da je med dobar još dugo vremena.

Dakle, sljedeći put kada dodate med u desert ili ga žlicom u čaj za ublažavanje grlobolje, znat ćete da njegove dobrobiti idu mnogo dalje od okusa. I sada možete opravdati kupnju meda koliko god hoćete — neće mu isteći rok trajanja.

možda vam se svidi

aronija
Razno

Aronija – sve što trebate znati

Jeste li ikada čuli za superhranu poznatu kao aronija? Ova mala, tamnoljubičasta bobica ima veliki učinak kada su u pitanju njezine zdravstvene prednosti. Plodovi aronije

aronija na prazan želudac
Razno

Aronija na prazan želudac

Aronija na prazan želudac? Istraživanja su pokazala da aronija može imati i određene zdravstvene prednosti, poput poboljšanja zdravlja srca, jačanja imunološkog sustava i reguliranja razine