Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

med i visoki tlak

Razlika između sirovog i prerađenog meda

Med je prirodno sladilo koje pčele proizvode iz cvjetnog nektara ili medne rose. Med se stoljećima koristi kao hrana, lijek, pa čak i kao valuta. Med se uglavnom sastoji od šećera, ali sadrži i male količine vitamina, minerala i antioksidansa. Med se može naći u dva oblika, sirovi i prerađeni.

Što je sirovi med?

Sirovi med je med koji nije zagrijavan, pasteriziran ili obrađivan na bilo koji način. Sirovi med izvađen je iz saća i procijeđen kako bi se uklonile nečistoće, ali i dalje sadrži sve svoje prirodne enzime, vitamine, minerale i antioksidanse. Sirovi med također ima jedinstven okus i miris koji varira ovisno o vrsti cvjetnog nektara koji pčele koriste.

med i visoki tlak

Što je prerađeni med?

Prerađeni med, s druge strane, prolazi nekoliko procesa koji mijenjaju njegovo prirodno stanje. Obrađeni med obično se zagrijava na visokoj temperaturi kako bi bio tekući i lakši za filtriranje. Toplina uništava mnoge prirodne enzime, vitamine, minerale i antioksidanse koji se nalaze u sirovom medu. Dodatno, prerađeni med može se filtrirati kako bi se uklonile sve preostale nečistoće i kako bi se dobio ujednačeniji izgled. Ovaj proces filtracije također uklanja pelud i propolis koji se nalaze u sirovom medu.

Razlike u izgledu

Jedna od najočitijih razlika između sirovog i prerađenog meda je njihov izgled. Sirovi med ima mutan, neproziran izgled i često sadrži male čestice pčelinjeg polena, propolisa i pčelinjeg voska. S druge strane, prerađeni med bistar je i proziran, ujednačene teksture.

Razlike u prehrani

Nutritivne razlike između sirovog i prerađenog meda su značajne. Sirovi med je bogat enzimima, vitaminima, mineralima i antioksidansima koji se uništavaju tijekom prerade meda. Sirovi med također je dobar izvor pčelinjeg polena i propolisa, za koje je utvrđeno da imaju protuupalna i antimikrobna svojstva. Prerađeni med, s druge strane, ima znatno nižu nutritivnu vrijednost zbog gubitka ovih vitalnih komponenti.

čuvarkuća i med

Zdravstvene dobrobiti

Sirovi med stoljećima se koristi kao prirodni lijek za razne bolesti zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Sirovi med ima antibakterijska i antifungalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju upale grla, kašlja i drugih respiratornih infekcija. Sirovi med također je izvrstan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti od oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima.

Prerađeni med, s druge strane, ima manje koristi za zdravlje zbog gubitka svojih prirodnih komponenti. Zapravo, neki prerađeni med mogu sadržavati dodane šećere i kemikalije koje mogu biti štetne za vaše zdravlje.

Koju izabrati?

Kada se radi o odabiru između sirovog i prerađenog meda, bitno je razumjeti razlike između ta dva meda. Sirovi med je najbolji izbor ako tražite prirodni zaslađivač koji je prepun hranjivih tvari i koristi za zdravlje. Prerađeni med, iako je još sladak, izgubio je mnoge svoje prirodne komponente tijekom obrade i može sadržavati dodane šećere i kemikalije.

Zaključak

Zaključno, med je prirodni zaslađivač koji se stoljećima koristi zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti. Sirovi med je najbolji izbor ako tražite prirodni zaslađivač koji je prepun hranjivih tvari i koristi za zdravlje. Prerađeni med, s druge strane, izgubio je mnoge svoje prirodne komponente tijekom obrade i može sadržavati dodane šećere i kemikalije. Važno je razumjeti razlike između to dvoje i odabrati onaj koji je najbolji za vas i vaše zdravlje.