Search
Close this search box.

Propolis za pluća – ljekovita svojstva

Podijeli članak

Pčele proizvode nešto više od samog meda. Pčele stvaraju tvar poznatu kao propolis iz soka igličastog ili zimzelenog drveća. Kada pomiješaju sok sa svojim izlučevinama i pčelinjim voskom, proizvode gnjecavu, zelenkastosmeđu tvar koja se koristi za izgradnju njihovih košnica.

Ovo je poznato kao propolis. Propolis, često poznat kao pčelinje ljepilo, smolasta je tvar koju proizvode pčele kombiniranjem sline i pčelinjeg voska s izlučevinama prikupljenim iz pupova drveća, tokova sokova ili drugih botaničkih izvora. Možemo li koristiti propolis za pluća? Propolis se koristi u tradicionalnoj medicini, ali nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili njegovu učinkovitost u liječenju bolesti.

Propolis poboljšava zdravlje i funkcionalnost pluća. Propolis je bogat izvor antioksidansa. Antioksidansi štite mnoge organe, poput pluća, od oksidativnog stresa. Smanjuje oštećenje plućnih stanica i upalu. Osim toga, propolis smanjuje broj upalnih stanica u plućnim alveolama. Jedna studija otkrila je učinkovitost propolisa protiv dima cigareta i plućnih problema koje uzrokuje. Sadržaj propolisa može varirati ovisno o lokaciji pčele te stablima i cvijeću kojima imaju pristup. No, Zašto propolis za pluća?

Kao opća smjernica, propolis općenito sadrži:

smole drveća i povrća: 50%, pčelinji vosak: 30%, pelud: 5%, eterična i aromatična ulja: 10%

propolis za pluća

Propolis za pluća

1) Antialergijska svojstva propolisa

Propolis za pluća ima antioksidativno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje, no njegov antialergijski potencijal još nije temeljito istražen.

Nekoliko predkliničkih istraživanja ukazalo je na terapijske učinke ekstrakata propolisa na alergijske upale, astmu i alergijski rinitis, što je djelomično moguće zbog njihovog inhibitornog djelovanja na aktivaciju mastocita i bazofila.

Klinički gledano, korištenje propolisa kao suplementa ili pomoćne terapije je sigurno i ublažava različite astmatične patološke poremećaje.

2) Pojačajte imunitet pluća

Propolis za pluća inhibira stvaranje dušikovog oksida i citokinina od strane makrofaga, imunološkog tipa stanica. Makrofagi u tijelu uzrokuju upalu. Propolis smanjuje upale u tijelu smanjujući učinkovitost makrofaga.

Flavonoidi propolisa mogu utjecati na enzime potrebne za upalu. Oni smanjuju proizvodnju određenih enzima i tvari, čime se smanjuje upala.

propolis u granulama

3) Propolis kao prirodno antimikrobno sredstvo

Dok dišete, prašina iz zraka, alergeni, klice i virusi bivaju uhvaćeni u sluz unutar vašeg nosa i dišnih puteva. Sluz i te čestice trepetljikama se prenosi u grlo. Eliminiraju se kašljanjem ili gutanjem. Te čestice ponekad mogu iritirati sluznicu, omogućujući bakterijama ili virusima da izazovu infekciju. To zauzvrat dovodi do upale, što dovodi do povećanja proizvodnje sluzi koju je teško izbaciti i koja obično ostaje zarobljena u plućima.

Osobito za teške pušače, ovu sluz može biti teško ukloniti. To uzrokuje poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Kada sluz stvara probleme, najjednostavnije rješenje je razrijediti je i potom izbaciti iz pluća.

Propolis za pluća djeluje kao prirodno antibakterijsko sredstvo koje ujedno smiruje nadraženu sluznicu. Propolis ubija bakterije, viruse i gljivice.

Najčešći simptom tipične prehlade ili gripe je opstrukcija dišnih putova. To je povezano s viškom sluzi u plućima. Sluznica pluća postaje nadražena i upaljena kada je napadnu bakterije, gljivice ili virusi. Uklanjanje krpelja koji se širi i sluznice koja se stvara prilično je izazovno.

4) Anti-astmatik

Opsežna istraživanja otkrila su da ekstrakt propolisa iz medonosnih pčela pomaže u kontroli astme.

Studija je pokazala da bi propolis medonosnih pčela mogao biti od pomoći kao terapeutski dodatak za astmatičare. To se može pripisati derivatima kafeinske kiseline i drugim aktivnim komponentama.

U patogenezi astme, strukturna stanična disfunkcija i istodobne promjene mikrookoliša u dišnim putovima bitne su za razvoj patologije, koja uključuje oksidativni stres.

Fenetil ester kafene kiseline (CAPE) je antioksidans dobiven iz propolisa koji pozitivno utječe na razne bolesti dišnog sustava, uključujući i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest. Studija je zaključila da CAPE smanjuje upalu dišnih putova i remodeliranje kod kronične astme usklađivanjem mikrookruženja dišnih putova.

propolis

5) Propolis preokrenuo dim cigarete

Pretpostavlja se da bi dodatak propolisa obnovio oštećenje pluća izazvano dimom cigareta kod pacijenata s emfizemom.

Dim cigarete primarni je faktor rizika za emfizem, nepovratnu i progresivnu bolest. Antioksidativna i protuupalna svojstva prirodnih ekstrakata pomažu u sprječavanju akutne upale pluća i emfizema.

6) Učinkovitost u borbi protiv COVID-19

Nedavno je propolis korišten za pronalaženje lijeka za bolest COVID-19. COVID-19 je virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje respiratorne i plućne infekcije. Smrtonosna bolest COVID-19 promijenila je samo tkivo naše civilizacije.

Kada se pokazalo da su glavni farmaceutski proizvodi zarazni za neke pacijente, neki su se narodi okrenuli drevnim lijekovima poput propolisa, koji pomažu protiv raznih bolesti.

Propolis sadrži fitokemikalije koje inhibiraju aktivnost i širenje koronavirusa u tijelu. Propolisom se može spriječiti širenje koronavirusa. Osim toga, oboljeli od COVID-19 proizvode PKA-1, tvar koja pojačava upalu u tijelu. Propolis sadrži bioaktivne tvari koje inhibiraju proizvodnju PKA-1 i smanjuju upalu kod ovih bolesnika.

Istraživanja pokazuju da su pacijenti s COVID-19 nakon uzimanja propolisa imali manje simptoma i brže su se oporavljali. Precizan mehanizam kojim se propolis bori protiv COVID-19 ostaje nepoznat. Unatoč tome, obećava protiv infekcije COVID-19.

7) Propolis kao sredstvo protiv raka

Rak je jedna od najvećih prijetnji globalnom zdravlju; stoga se provode razne studije kako bi se identificirali novi kemoterapijski lijekovi i tretmani raka.

Bogat je izvor fiziološki aktivnih kemikalija koje utječu na različite signalne putove koji reguliraju vitalne stanične aktivnosti.

Nedavna istraživanja pokazuju da propolis može suzbiti rast stanica raka, angiogenezu i metastaze te potaknuti apoptozu. Osim toga, može utjecati na mikrookruženje tumora i otpornost zloćudnih bolesti na više lijekova.

Korištenje propolisa inhibiralo je proliferaciju stanica raka pluća otpornih na DOX. P-glikoprotein (P-GP) je multifunkcionalni membranski prijenosnik koji izbacuje lijekove protiv raka iz stanica raka.

pčelinji vosak

Zaključak

Pčele proizvode prirodnu tvar poznatu kao propolis. Propolis obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i bioaktivnim tvarima.

Štoviše, propolis pokazuje protuupalna i antioksidativna svojstva u tijelu. Posljedično, može dovesti do poboljšane funkcije pluća. Osim toga, može smanjiti naš krvni tlak i razinu kolesterola te tako spriječiti razne kronične bolesti.

Nedavno je propolis pokazao obećavajuće djelovanje protiv virusa COVID-19. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdio njegov mehanizam i učinkovitost.

možda vam se svidi

aronija
Razno

Aronija – sve što trebate znati

Jeste li ikada čuli za superhranu poznatu kao aronija? Ova mala, tamnoljubičasta bobica ima veliki učinak kada su u pitanju njezine zdravstvene prednosti. Plodovi aronije

aronija na prazan želudac
Razno

Aronija na prazan želudac

Aronija na prazan želudac? Istraživanja su pokazala da aronija može imati i određene zdravstvene prednosti, poput poboljšanja zdravlja srca, jačanja imunološkog sustava i reguliranja razine