Search
Close this search box.

Propolis i visoki tlak

Podijeli članak

Propolis i visoki tlak. Slično kao za zatvaranje za stolare, pčele koriste propolis za zatvaranje malih, neželjenih prostora u košnici. Pčele skupljaju smolastu tvar iz pupova drveća, tokova soka i drugih biljnih izvora. Budući da drveće i druge biljke proizvode smolu kao zaštitnu mjeru protiv gljivica, bakterija i insekata, medicinska zajednica istražuje njihovu korisnost u liječenju ljudskih bolesti. Propolis i visoki tlak; studije pokazuju da propolis može biti učinkovito sredstvo protiv svega, od karijesa preko raka do visokog krvnog tlaka.

Propolis i visoki tlak

Studija iz 2012. koju su proveli kineski istraživači i objavljena u izdanju Komplementarne i alternativne medicine temeljene na dokazima iz 2012. pokazala je da inkapsulirani propolis ima značajan utjecaj na glukozu u krvi i podržava upotrebu propolisa u liječenju dijabetesa tipa 2. Sposobnost reguliranja osjetljivosti na inzulin može pomoći u gubitku težine, što izravno pridonosi visokom krvnom tlaku.

Suplementacija propolisom može pomoći u regulaciji enzima koji utječu na krvni tlak, smanjiti upalu koja može dovesti do sistemskog odgovora, te može pomoći u gubitku težine i osjetljivosti na inzulin.

Propolis i visoki tlak, što kažu studije?

Znanstvene studije svakako upućuju na mogućnost da pčelinji propolis može imati blagotvoran i značajno pozitivan učinak na neke aspekte krvnog tlaka.

Ljepljivi, voštani materijal koji proizvode pčele, poznat kao propolis, mogao bi pomoći u snižavanju krvnog tlaka kod ljudi širenjem krvnih žila, kažu istraživači sa Sveučilišta Plymouth

propolis i visoki tlak

Pčele možda nisu čovjekov najbolji prijatelj, ali njihova korisnost za čovječanstvo je neupitna. Osim ako niste alergični na pčele ili njihove proizvode, suplementacija propolisom ima malo nuspojava i može vam pomoći u prevenciji ili kontroli visokog krvnog tlaka, kao i drugih bolesti i stanja. Prije samoliječenja propolisom ili drugim pčelinjim proizvodima provjerite s liječnikom.

Više o istraživanju propolis i visoki tlak

Istraživači u Japanu i Turskoj proveli su studije kako bi utvrdili učinkovitost proizvoda u prevenciji i liječenju visokog krvnog tlaka. [više o dobrobitima propolisa] 2005. istraživači iz Nagaragawa istraživačkog centra u Japanu objavili su članak u Biological and Pharmaceutical Bulletin u kojem se navodi da su hipertenzivni štakori liječeni ekstraktom propolisa pokazali sporije povećanje krvnog tlaka od kontrolnih štakora. Njihov zaključak pretpostavlja da propolis može biti koristan za prevenciju i liječenje hipertenzije.

Godine 2012., istraživači sa Sveučilišta Nigde u Nigdeu u Turskoj proveli su studiju kako bi otkrili kakav je učinak, ako ga ima, propolis i visoki tlak kod štakora lišenih ključne biološke komponente – dušikovog oksida – koja je pomogla u regulaciji krvnog tlaka. Njihova studija, objavljena u Clinical and Experimental Hypertension, otkrila je da propolis pomaže u smanjenju aktivnosti enzima koji ograničava dušikov oksid, čime je dostupno više dušikovog oksida koji pomaže u modulaciji i smanjenju krvnog tlaka.

Dok se točan sastav tvari razlikuje ovisno o regiji, botaničkom izvoru i godišnjem dobu, većina propolisa sastoji se od smola i balzama, voska, eteričnih ulja i peludi. Ljepljiva tvar često je bogata antioksidansima, aminokiselinama, vitaminima i mineralima.

U nekim područjima, uključujući Henan u Kini, propolis sadrži dodatne spojeve koji pokazuju antibakterijska ili protuupalna svojstva. U drugim područjima, pa čak i u drugim područjima iste košnice, ti spojevi mogu biti odsutni, a drugi prisutni. Zbog raznolikosti izvora i sastojaka u propolisu, teško je dobiti standardizirani uzorak. Distributeri ne mogu sa sigurnošću tvrditi da ljekovita kvaliteta u jednom uzorku neće izostati u drugom. Stoga, dok istraživanje koje je provela jedna skupina znanstvenika može pronaći ljekovitu korist, isto istraživanje koje su proveli znanstvenici koristeći različite uzorke propolisa može dati potpuno različite rezultate u vezi propolis i visoki tlak.

propolis komadići

Krvni tlak

Krvni tlak je mjerenje sile kojom krv djeluje na zidove kardiovaskularnog sustava. Kada srce kuca, vrši veći pritisak nego kada se odmara. Sistolički tlak mjeri količinu sile unutar arterija kada srce kuca i bilježi se iznad dijastoličkog, količine pritiska koji se vrši kada je srce u mirovanju. Smatra se da je normalni krvni tlak manji od 120 sistoličkih u odnosu na dijastoličke manje od 80.

Visoki krvni tlak naziva se “tihi ubojica” jer može biti prisutan bez očitih simptoma. Visoki krvni tlak može povećati rizik od razvoja životno opasnih stanja, kao što su bolesti srca ili bubrega, te moždani udar. Prevencija visokog krvnog tlaka je poželjnija od liječenja tog stanja jer rijetko nestaje samo od sebe nakon što se razvije.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, ključevi za prevenciju visokog krvnog tlaka uključuju:

  • Prestanak pušenja
  • Održavanje zdrave težine
  • Slijedeći plan zdrave prehrane
  • Redovito vježbanje
  • Smanjenje unosa soli i natrija
  • Umjeren unos alkohola

Uz gore navedene mjere, smanjenje stresa pomaže u snižavanju krvnog tlaka i može pomoći u prevenciji drugih bolesti.

možda vam se svidi

aronija
Razno

Aronija – sve što trebate znati

Jeste li ikada čuli za superhranu poznatu kao aronija? Ova mala, tamnoljubičasta bobica ima veliki učinak kada su u pitanju njezine zdravstvene prednosti. Plodovi aronije

aronija na prazan želudac
Razno

Aronija na prazan želudac

Aronija na prazan želudac? Istraživanja su pokazala da aronija može imati i određene zdravstvene prednosti, poput poboljšanja zdravlja srca, jačanja imunološkog sustava i reguliranja razine