Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Propolis – čudo prirode za sve tegobe

Što je propolis?

Propolis ili pčelinje ljepilo je smolasta smjesa koju medonosne pčele proizvode miješanjem sline i pčelinjeg voska s eksudatom prikupljenim iz pupova drveća, sokova ili drugih botaničkih izvora. Koristi se kao brtvilo za neželjene otvorene prostore u košnici. Boja mu varira ovisno o botaničkom izvoru, a tamno smeđa je najčešća. Ljepljiv je na i iznad 20 °C, dok na nižim temperaturama postaje tvrd i krt.

Prilikom traženja hrane pčele radilice prvenstveno skupljaju pelud i nektar, a skupljaju i vodu i biljnu smolu potrebnu za proizvodnju propolisa. Kemijski sastav i priroda ovise o okolišnim uvjetima i ubranim resursima.

Svrha propolisa

Pčele zatvaraju košnicu propolisom kako bi zaštitile koloniju od vremenskih nepogoda, poput kiše i hladnog zimskog propuha.

Njegove funkcije mogu uključivati:

 • Jača strukturnu stabilnost i smanjuje vibracije
 • Osigurava bolju toplinsku izolaciju košnice i smanjuje gubitak vode
 • Pruža zaštitu od patogena, putem antigljivičnih i antibakterijskih svojstava
 • Čini košnicu boljom obranom od parazita i predatora sužavanjem postojećeg ulaza (u divljim kolonijama) na jednu “točku zagušenja”
 • Ublažava truljenje unutar košnice. Pčele obično iznose otpad iz košnice i iz nje. Međutim, ako mali gušter ili miš, na primjer, nađe put do košnice i tamo umre, pčele ga možda neće moći iznijeti kroz ulaz u košnicu. U tom bi slučaju umjesto toga pokušali zatvoriti lešinu u propolis, u biti mumificirati je i učiniti je bez mirisa i bezopasnom.

Kako nastaje propolis

Propolis je smolasta tvar koju proizvode pčele iz biljnih izvora, kao što su pupoljci drveća, sokovi i drugi botanički izvori. Pčele ga koriste za brtvljenje pukotina i praznina u košnici, kao i za sterilizaciju i zaštitu košnice od štetnika i bolesti.

Za proizvodnju pčele skupljaju smolu s raznih biljaka i miješaju je s voskom i drugim tvarima kako bi stvorile ljepljivu, gumastu tvar. Pčele zatim koriste ovaj propolis za brtvljenje pukotina i praznina u košnici, kao i za oblaganje unutrašnjosti košnice kako bi stvorile sterilno okruženje. Također se koristi za zaštitu košnice od štetočina i bolesti tako što se košnica premazuje tankim slojem tvari.

Obično se skuplja iz košnica struganjem s unutrašnjosti košnice ili sakupljanjem od samih pčela dok se vraćaju u košnicu. Zatim se može preraditi i koristiti u raznim proizvodima, uključujući dodatke prehrani, kozmetiku i medicinske proizvode.

propolis

Sastav propolisa

Sastav varira od košnice do košnice, od rejona do rejona i od sezone do sezone. Obično je tamno smeđe boje, ali se može naći u zelenim, crvenim, crnim i bijelim nijansama, ovisno o izvorima smole koji se nalaze u određenom području košnice. Pčele medarice su oportunisti, skupljaju ono što im je potrebno iz dostupnih izvora, a detaljne analize pokazuju da njegov kemijski sastav znatno varira od regije do regije, kao i vegetacija.

U sjevernim umjerenim klimatskim područjima, primjerice, pčele skupljaju smole s drveća, poput topola i četinjača (biološka uloga smole u drveću je brtvljenje rana i obrana od bakterija, gljivica i insekata). „Tipični“ propolis sjevernog umjerenog pojasa ima približno 50 sastojaka, prvenstveno smole i biljne balzame (50%), voskove (30%), eterična ulja (10%) i pelud (5%). Također sadrži postojane lipofilne akaricide, prirodni pesticid koji sprječava infestacije grinjama.

U neotropskim regijama, uz veliki izbor drveća, pčele također mogu sakupljati smolu s cvjetova rodova Clusia i Dalechampia, koji su jedini poznati biljni rodovi koji proizvode cvjetne smole kako bi privukli oprašivače. Clusia smola sadrži poliprenilirane benzofenone. U nekim područjima Čilea i argentinskih dolina Anda, on sadrži viscidon, terpen iz grmova Baccharis, i prenilirane kiseline, kao što je 4-hidroksi-3,5-diprenil cimetna kiselina. Analizom propolisa iz Henana u Kini pronađena je sinapinska kiselina, izoferulična kiselina, kafeinska kiselina i krizin.

Sve u svemu, flavonoidi, fenolne kiseline i fenolni aldehidi uobičajeni su sastojci, dok su kumarini, stilbeni i lignani rjeđi.

Ljekovita svojstva

Istraživači su identificirali više od 300 spojeva u propolisu. Većina ovih spojeva su oblici polifenola. Polifenoli su antioksidansi koji se bore protiv bolesti i oštećenja u tijelu.

Naime, on sadrži polifenole koji se nazivaju flavonoidi. Flavonoidi se proizvode u biljkama kao oblik zaštite. Obično se nalaze u hrani za koju se smatra da ima antioksidativna svojstva, uključujući:

 • voće
 • zeleni čaj
 • povrće
 • crno vino
pčelinji vosak

Što istraživanje kaže

Smatra se da ima antibakterijska, antivirusna, antifungalna i protuupalna svojstva. No, njegova znanstvena istraživanja su ograničena. Istraživači nisu točno sigurni zašto, ali čini se da pčelinji proizvod pruža zaštitu od nekih bakterija, virusa i gljivica.

Propolis se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini kao prirodni lijek za širok raspon zdravstvenih stanja. Iako su znanstvena istraživanja o potencijalnim zdravstvenim dobrobitima propolisa u tijeku, neke studije sugeriraju da bi propolis mogao imati određena svojstva koja mogu biti korisna za ljudsko zdravlje. Evo nekoliko mogućih zdravstvenih dobrobiti uzimanja propolisa:

Antibakterijska i antivirusna svojstva: neka istraživanja pokazuju da bi propolis mogao imati antibakterijska i antivirusna svojstva, što ga može učiniti učinkovitim u borbi protiv infekcija.

Protuupalni učinci

Propolis može imati protuupalne učinke, što može biti korisno u smanjenju upale u tijelu i ublažavanju boli.

Jačanje imunološkog sustava

Propolis može pomoći u jačanju imunološkog sustava, čineći ga učinkovitijim u borbi protiv infekcija i bolesti.

Rane

Propolis ima poseban spoj pinocembrin, flavonoid koji djeluje antifungalno. Ova protuupalna i antimikrobna svojstva čine ga korisnim u zacjeljivanju rana. Jedno istraživanje pokazalo je da propolis može pomoći osobama koje su imale traumatske opekline da brže zacijele tako što ubrzava rast novih zdravih stanica.

Drugo istraživanje pokazalo je da je lokalni alkoholni ekstrakt bio učinkovitiji od steroidne kreme u smanjenju mastocita u oralnim kirurškim ranama. Mastociti su povezani s upalom i usporenim zacjeljivanjem rana.

Herpes i genitalni herpes

Masti koje sadrže 3 posto propolisa, kao što su Herstat ili Coldsore-FX, mogu ubrzati vrijeme zacjeljivanja i smanjiti simptome herpesa i rana od genitalnog herpesa.

Jedno je istraživanje pokazalo da je propolis pri lokalnoj primjeni tri puta dnevno pomogao u zacjeljivanju herpesa brže nego bez liječenja. Istraživači su otkrili da krema s propolisom ne samo da smanjuje količinu virusa herpesa prisutnog u tijelu osobe, već i štiti tijelo od budućih izbijanja herpesa.

Rak

Pretpostavlja se da također ima ulogu u liječenju određenih vrsta raka. Prema jednoj studiji, neki od antikancerogenih učinaka tvari uključuju:

 • sprječavanje razmnožavanja stanica raka
 • smanjujući vjerojatnost da će stanice postati kancerogene
 • blokirajući putove koji sprječavaju stanice raka da signaliziraju jedna drugoj

Studija je također pokazala da bi propolis mogao biti komplementarna terapija – ali ne i jedini tretman – za rak. Drugo istraživanje pokazalo je da njegovo uzimanje može biti korisna komplementarna terapija u liječenju raka dojke zbog njegovih antitumorskih učinaka na stanice raka dojke.

Važno je napomenuti da iako propolis može imati potencijalne zdravstvene dobrobiti, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli njegovi učinci na tijelo i kako bi se odredila odgovarajuća doza i trajanje uporabe. Kao i sa svakim drugim dodatkom ili prirodnim lijekom, uvijek je dobra ideja razgovarati sa zdravstvenim radnikom prije nego započnete novi režim.

Kako koristiti propolis

Ljudi ga mogu koristiti na nekoliko načina, uključujući:

 • kao oralni dodatak
 • razrijeđen u vodi kao tekućina za ispiranje usta
 • lokalno na koži

Prije njegove uporabe najbolje je potražiti savjet liječnika kako bi provjerio je li siguran za pojedinca. Zatim bi osoba trebala testirati malo propolisa kako bi bila sigurna da nema alergije na njega.

Za korištenje na koži nanesite čistu tvar ili proizvod za kožu koji sadrži propolis kao aktivni sastojak.

Za upotrebu u ustima, razrijedite malu količinu propolisa u vodi. Isperite usta ili grgljajte smjesu neko vrijeme prije nego što je ispljunete.

Mnogi već pripremljeni proizvodi sadrže ga kao aktivni sastojak. U tim slučajevima koristite proizvod prema uputama na etiketi.

Kako uzimati tinkturu propolisa

Ovisi o tome što nabavite na tržištu — tinkturu na bazi alkohola ili vode.

Alkoholna tinktura ima 1:1 alkohola i propolisa, dakle 50-50% svakog! Dok je voda-propolis malo razrijeđeni oblik sa samo 20% snage.

Ako ste odabrali onaj prvi— treća do polovica pune kapaljke (što je otprilike jednako 6 kapi) trebalo bi biti dovoljno za snažan učinak. Ubrizgajte ga izravno u stražnji dio usta umjesto da ga ispustite na stražnji dio grla.

Iscijedite cijelu kapaljku kada uzimate blažu verziju propolisa. Nemojte pretjerivati jer je manje voštana i ima prigušen okus.

Kako uzimati komadiće propolisa

Ako razmišljate o tome što su komadići, evo dogovora – oni su sirovi oblik pčelinjeg propolisa.

Veliki komadi sjeckani su u male sirove komadiće koji daju neobrađenu i prirodnu autentičnost.

Možete ih uzimati oralno — tako da ih jednostavno progutate ili žvačete. Dovoljno je popiti komad ili dva za taj dan. Ne biste ih željeli grickati više jer bi vam oni zelenkastosmeđi ostavili mrlje na zubima.

Daje vam luksuz borbe protiv hladnoće. Povećajte dozu ako pčelinjim ljepilom namjeravate ublažiti neko zdravstveno stanje.

Kako uzimati kapsule

Kapsule propolisa lako se urezuju u najprikladniji nosač dodataka prehrani. Nekoliko tableta, tu i tamo, i izgradit ćete snažan antimikrobni imunitet protiv prehlade.

Preporučujemo da popijete dvije do tri tablete kapsula propolisa od 10 g dnevno. Za brže djelovanje protiv prehlade poželjno je 6-8 kapsula dnevno.

Jednostavno rečeno, uzmite dvije tablete u bilo kojem trenutku gutanja – ponovite to tri ili četiri puta dnevno. Posve je sigurno uzeti više tableta ako pokušavate riješiti pogoršana zdravstvena stanja.

Najbolje što možete učiniti je razgovarati s naturopatskim zdravstvenim radnicima o temeljnom problemu i održavati dozu.

Kako uzimati propolis u prahu

Ovo bi moglo biti najbolje od popisa. Tvar u prahu dobivamo drobljenjem i mljevenjem sirove ploče propolisa. Nagovještaj slatkog i antiseptičkog okusa možda vas neće natjerati da ga uključite u poslasticu subotom navečer. Ali oni malo kreativniji vole dodati fini praškasti dodatak za poboljšanje okusa svojih jela i slastica.

Istu stvar možete postići tako što ćete ih posipati po obroku ili napraviti maslac.

Posebne mjere opreza i upozorenja

Čini se da je siguran za korištenje kod ljudi, u razumnim dozama, na koži i unutarnje strane. Prijave alergijskih reakcija su rijetke, a nema zabilježenih slučajeva toksičnosti.

Međutim, budući da može sadržavati široku paletu spojeva ovisno o tome odakle dolazi, nije uvijek moguće biti siguran u njegov sadržaj.

Kada tražite proizvode s propolisom, provjerite je li proizvođač proveo testiranje treće strane kako bi potvrdio da je čist i siguran za upotrebu.

Uvijek razgovarajte s liječnikom prije nego isprobate nove suplemente.

Kada se uzima na usta: Propolis je vjerojatno siguran kada se koristi na odgovarajući način. Može izazvati alergijske reakcije, osobito kod osoba koje su alergične na druge pčelinje proizvode. Tablete koje ga sadrže mogu izazvati iritaciju i čireve u ustima.

Kada se nanese na kožu: Propolis je vjerojatno siguran kada se pravilno koristi. Može izazvati alergijske reakcije, osobito kod osoba koje su alergične na druge pčelinje proizvode. Trudnoća: Nema dovoljno pouzdanih informacija da bi se znalo je li siguran za upotrebu u trudnoći. Ostanite na sigurnoj strani i izbjegavajte upotrebu.

Dojenje: Vjerojatno je siguran ako se uzima na usta tijekom dojenja. Doze od 300 mg dnevno do 10 mjeseci sigurno su korištene. Ostanite na sigurnoj strani i izbjegavajte veće doze tijekom dojenja.

Stanja krvarenja: Određena kemikalija u propolisu može usporiti zgrušavanje krvi. Uzimanje može povećati rizik od krvarenja kod osoba s poremećajima krvarenja.

Alergije: Neki proizvodi od propolisa mogu biti kontaminirani pčelinjim nusproduktima. Koristite ga s oprezom ako ste alergični na pčelinje nusprodukte.

Operacije: Određena kemikalija u njemu može usporiti zgrušavanje krvi. Uzimanje može povećati rizik od krvarenja tijekom i nakon operacije. Prestanite uzimati propolis 2 tjedna prije operacije.