Search
Close this search box.

Med i orasi za potenciju – Stvorite moćan afrodizijak!

Podijeli članak

Dobrodošli u čudesni svijet meda i oraha! Ako ste ljubitelj ukusne i zdrave hrane, onda je ovo članak za vas. Mnogo je razloga zašto voljeti med i orahe, od njihovog nevjerojatnog okusa do zdravstvenih prednosti. Zapravo, med i orasi dvije su najsvestranije i najhranjivije namirnice koje možete uključiti u svoju prehranu.

Ali jeste li znali da med i orasi također imaju fascinantnu povijest koja se proteže tisućama godina unatrag? Od drevnih kultura koje su ih koristile u vjerskim obredima do modernih znanstvenih istraživanja koja su potvrdila njihova ljekovita svojstva, med i orasi su doista izvanredni.

U ovom ćemo članku duboko zaroniti u svijet meda i oraha, istražujući njihovo podrijetlo, zdravstvene dobrobiti i kulinarsku upotrebu. Također ćemo podijeliti nekoliko ukusnih recepata koji će vas inspirirati da uključite više meda i oraha u svoje kuhanje.

Zato se udobno smjestite, opustite i pripremite se otkriti mnoga čuda meda i oraha!

med i orasi

Neću vam govoriti o zdravstvenim prednostima meda, jer cijela ova stranica govori samo o tome. Ali da vidimo što je s orasima.

Sastav oraha

Orasi sadrže 9% ugljikohidrata, 83% masti i 8% proteina.

Porcija od 117 g nasjeckanih oraha sadrži 17,8 g proteina, NULA kolesterola i 84,2 mg fitosterola.

Masti: 7,2 g zasićenih masti, 10,5 g mononezasićenih masti, 55,2 g polinezasićenih masti.

Što se tiče masnih kiselina, ima puno Omega 3 (10623 mg) i Omega 9 (44567 mg).

Procijenjeno glikemijsko opterećenje: 0

Ljudi misle da je sve povezano u prirodi i da ništa nije napravljeno nasumično. Dakle, orasi su simbol intelektualaca, jer njihove dvokrake jezgre imaju zavijenu površinu, nalik ljudskom mozgu! Naravno, činjenica da su orasi dobri za mozak znanost objašnjava svojim brojnim nutrijentima korisnim za zdravlje, posebno omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za optimalno zdravlje.

Ima visok sadržaj elaginske kiseline. Elaginska kiselina je prirodni antioksidans fenola koji se nalazi u brojnom voću (jagode, maline, kupine) koji se koristi za prevenciju raka i liječenje virusnih i bakterijskih infekcija.

Nektarine su savršena komplementarna hrana za orahe, jer sadrže najveći omjer lizina i zajedno čine potpuniji izvor proteina. Ostala hrana koja sadrži lizin: gljive i kukuruz. Probajte ih sve s orasima!

Nutritivne vrijednosti / kalorije

100g = 654 kalorije

 • Masti: 65g (100% preporučene dnevne vrijednosti)
 • Zasićene masti: 6g (31%)
 • Trans masti: 0g
 • Kolesterol: 0g
 • Sol: 2mg (0%)
 • Ugljikohidrati: 14g (5%)
 • Vlakna: 7g (27%)
 • Šećeri: 3g
 • Proteini: 15g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100g oraha sadrži:

 • Vitamin B1 (tiamin): 0.3mg (23% dnevnih potreba)
 • Vitamin B2 (riboflavin): 0.2mg (9%)
 • Vitamin B6: 0.5mg (27%)
 • Folna kiselina: 98.0mcg (25%)
 • Kalcij: 98.0mg (10%)
 • Željezo: 2.9mg (16%)
 • Magnezij: 158mg (40%)
 • Fosfor: 346mg (35%)
 • Kalij: 441mg (13%)
 • Cink: 3.1mg (21%)
 • Bakar: 1.6mg (79%)
 • Mangan: 3.4mg (171%)
orasi-cijeli

Zdravstvene prednosti oraha

Orasi su prava superhrana, prepuna niza vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji su neophodni za dobro zdravlje. Evo samo nekoliko od mnogih nutritivnih prednosti oraha:

Bogat omega-3 masnim kiselinama korisnim za srce

Orasi su jedan od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za zdravlje srca. Omega-3 pomažu u snižavanju razine lošeg kolesterola, smanjuju upalu i poboljšavaju rad krvnih žila.

Visok udio antioksidansa

Orasi su izvrstan izvor antioksidansa koji pomažu u zaštiti vašeg tijela od oštećenja izazvanih štetnim slobodnim radikalima. Antioksidansi su neophodni za održavanje zdravih stanica i tkiva te mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca.

Prepuno vitamina i minerala

Orasi su bogat izvor raznih vitamina i minerala, uključujući vitamin E, folat i magnezij. Ove hranjive tvari važne su za održavanje zdrave kože, jačanje imunološke funkcije i regulaciju razine šećera u krvi.

Može poboljšati rad mozga

Poznato je da su orasi hrana koja jača mozak, zahvaljujući visokim razinama omega-3 i antioksidansa. Studije su pokazale da redovita konzumacija oraha može poboljšati kognitivne funkcije, pamćenje i fokus.

Može smanjiti rizik od određenih bolesti

Postoje dokazi koji sugeriraju da konzumacija oraha može pomoći u smanjenju rizika od određenih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i određene vrste raka. To je vjerojatno zbog njihove visoke razine omega-3 i drugih hranjivih tvari.

Snižavaju upale kod kožnih bolesti poput psorijaze i ekcema – snižavaju upale, zbog visoke koncentracije dobrih masti. Prednosti oraha za kožu su zahvaljujući antioksidansima koje sadrže.

Budući da orašasti plodovi sadrže vitamine A i E, štite kožu od oštećenja slobodnih radikala i na taj način sprječavaju znakove starenja. Također, dobre masti koje su omega-3 u orasima pomažu u održavanju nahranjenog i glatkog tena.

Snižavaju kolesterol. Ne zato što orasi nemaju kolesterol, već zato što imaju antioksidanse, fenole, vitamin E, galnu kiselinu i elaginsku kiselinu koji svi doprinose nižem kolesterolu.

Mogu spriječiti rak i liječiti virusne i bakterijske infekcije. Uglavnom zbog visokog sadržaja elaginske kiseline, n-3 (ω-3) masnih kiselina, tokoferola, β-sitosterola i pedunculagina koji imaju svojstva prevencije raka. Studija iz 2014. Orasi imaju potencijal za prevenciju i liječenje raka kod miševa, pokazala je da prehrana koja sadrži orahe inhibira stopu rasta ljudskih karcinoma dojke implantiranih golim miševima za ∼80%; dijeta koja je sadržavala orahe smanjila je broj tumora mliječne žlijezde za ∼60% u modelu transgenog miša, usporila rast raka prostate, debelog crijeva i bubrega antiproliferativnim i antiangiogenim mehanizmima.

Potiču imunološki sustav.

Promiču bolje kognitivne funkcije. Izgleda kao ljudski mozak, ali ima i velike količine Omega 3 i poznato je da te masne kiseline igraju važnu ulogu u procesu ulaska važnih hranjivih tvari u moždane stanice, te izlaza otpadnih stanica. Gotovo 60% našeg mozga čine strukturne masti koje su prvenstveno omega-3 masne kiseline.
U studiji “Učinci oraha” na učenje i funkcije pamćenja, znanstvenici su zaključili da “nalazi sugeriraju da orah može ispoljiti svoje hipofagijsko i nootropno djelovanje putem poboljšanja metabolizma 5-HT u mozgu.”

Smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti zaustavljanjem stvaranja amiloidnih plakova koji se nalaze u mozgu pacijenata koji pate od ove iscrpljujuće bolesti. Studija “Dodatak prehrani oraha poboljšava pamćenje i vještine učenja u transgenskom mišjem modelu Alzheimerove bolesti” zaključila je da dodatak prehrani s orasima može imati povoljan učinak na smanjenje rizika, odgađanje početka ili usporavanje napredovanja ili prevenciju Alzheimera.

Sprječavaju nepravilne srčane ritmove i reguliraju stvaranje plakova u krvnim žilama. To je zbog esencijalne aminokiseline l-arginin koja poboljšava elastičnost krvnih žila i Omega 3.
Orasi smanjuju količinu lipida Lp(a) koji povećava zgrušavanje krvi i rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti.

Snižavaju kolesterol i rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao što je prikazano u studiji. Znanstveni dokazi o dobroj zdravstvenoj vezi između oraha i koronarne bolesti srca.
Druga studija Učinci konzumacije oraha na lipide u krvi i druge kardiovaskularne čimbenike rizika: meta-analiza i sustavni pregled pokazali su da prehrana bogata orasima značajno smanjuje ukupni i LDL kolesterol tijekom kratkoročnih ispitivanja.

med i visoki tlak

Smanjuju depresiju i ADHD.

Održavaju zdravlje kostiju – zahvaljujući Omega-3 i manganu.

Mogu spriječiti nastanak žučnih kamenaca (osobito kod žena).

Može liječiti nesanicu. Orasi sadrže melatonin, a indicirano je da se jedu neposredno prije odlaska u krevet. (najbolji oblik je uzimati ih s medom. To će poboljšati san i osigurati neprekidan san tijekom cijele noći.

Imaju laksativni učinak.

Poboljšavaju zdravlje kose. Mješavina ulja badema i oraha nanesena na vlasište kondicionira kosu i čini je jačom i hidratiziranom te spriječava opadanje.

Ubija crijevne parazite i trakavice (crni orasi).

Pomože u osiguravanju pravilnog rada štitnjače.

Pomažu u mršavljenju jer nam ovi orašasti plodovi daju osjećaj sitosti i smanjuju želju za hranom. Neka istraživanja su pokazala da je povećanje tjelesne težine konzumiranjem oraha u umjerenim količinama neznatno u usporedbi s drugim zdravstvenim dobrobitima. Studija Učinci oraha na funkciju endotela u odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom s visceralnom pretilošću: randomizirano, kontrolirano, unakrsno ispitivanje pokazalo je da dnevni unos 56 g oraha poboljšava funkciju endotela u odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom s visceralnom masnoćom. Dodavanje oraha u prehranu ne dovodi do debljanja.

Pomaže kod astme i reumatoidnog artritisa smanjujući upalu.

Omega-3 masne kiseline

Kao što je ranije spomenuto, orasi su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za dobro zdravlje. Omega-3 su vrsta višestruko nezasićenih masnoća koje su ključne za održavanje zdravlja mozga, srca i drugih organa. Dvije glavne vrste omega-3 koje se nalaze u orasima su alfa-linolenska kiselina (ALA) i eikozapentaenska kiselina (EPA).

Istraživanja su pokazala da konzumacija omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju upale, sniziti trigliceride i poboljšati rad mozga. Omega-3 također mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, budući da pomažu u snižavanju krvnog tlaka, smanjuju nakupljanje plaka u arterijama i smanjuju vjerojatnost abnormalnog srčanog ritma.

Jedno je istraživanje pokazalo da konzumacija oraha kao dio zdrave prehrane rezultira nižim razinama lošeg kolesterola i triglicerida, koji su faktori rizika za srčane bolesti. Drugo istraživanje pokazalo je da redovita konzumacija oraha može poboljšati rad krvnih žila i smanjiti upalu.

Iako su orasi izvrstan izvor omega-3, važno je napomenuti da oni nisu jedina namirnica koja sadrži ove korisne masne kiseline. Ostali izvori omega-3 masnih kiselina uključuju masnu ribu, poput lososa i tune, sjemenke lana, chia sjemenke i sjemenke konoplje.

Uključivanje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama poput oraha u vašu prehranu može pomoći u poboljšanju cjelokupnog zdravlja i smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Pa zašto ne biste pokušali dodati malo oraha svom sljedećem obroku ili užini?

orasi (1)

Proteini i vlakna

Osim što su izvrstan izvor zdravih masnoća, orasi su i dobar izvor proteina i vlakana. Jedna unca oraha sadrži 4 grama proteina i 2 grama vlakana, što ih čini zadovoljavajućim i zasitnim međuobrokom.

Protein je neophodan za izgradnju i popravak tkiva u tijelu, a također je važan i za održavanje zdravog imunološkog sustava. Protein koji se nalazi u orasima je visokokvalitetan i sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne tijelu za pravilno funkcioniranje.

Vlakna, s druge strane, igraju važnu ulogu u održavanju probavnog zdravlja i održavanju crijeva urednim. Također pomaže u snižavanju razine kolesterola i može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

Zapravo, istraživanja su pokazala da uključivanje oraha u zdravu prehranu može pomoći u poboljšanju pokazatelja zdravlja srca, uključujući razinu kolesterola, krvni tlak i kontrolu šećera u krvi.

Jedna je studija otkrila da je konzumacija dijete koja je uključivala orahe rezultirala nižim razinama LDL (lošeg) kolesterola, kao i poboljšanim krvnim tlakom i kontrolom šećera u krvi, u usporedbi s dijetom koja nije uključivala orahe.

Orasi su također svestran sastojak koji se može dodati raznim jelima, od salata preko zobenih pahuljica do pečenja. Dodavanje oraha u vašu prehranu jednostavan je način da povećate unos proteina i vlakana te da svojim obrocima i međuobrocima dodate ukusnu i zdravu hrskavu hranu.

Sve u svemu, orasi su nevjerojatno hranjiva namirnica koja bi trebala biti redoviti dio svake zdrave prehrane. Bez obzira uživate li u njima kao međuobrok, posipate ih po salatama ili zobenim pahuljicama ili ih koristite u pečenju, postoji bezbroj načina da orahe ubacite u svoja jela.

Nuspojave?

Budite oprezni ako ste alergični na orašaste plodove. Velike količine mogu uzrokovati proljev i nadutost. Opasniji su crni orasi kada se nanose na kožu, jer mogu uzrokovati osip na tom području. Crni orasi sadrže kemikaliju zvanu juglone koja može uzrokovati rak jezika ili usana, osobito ako se primjenjuje svakodnevno.

Zdravstvene prednosti meda

Med je prirodni zaslađivač koji se tisućama godina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Osim što je ukusan i svestran sastojak u kuhinji, med ima i nekoliko zdravstvenih prednosti.

Jedna od ključnih prednosti meda jesu njegova antioksidativna i antibakterijska svojstva. Med sadrži nekoliko antioksidansa, uključujući fenolne kiseline i flavonoide, koji mogu pomoći u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Osim toga, dokazano je da med ima snažna antibakterijska svojstva, koja mogu pomoći u borbi protiv štetnih bakterija u tijelu. To je zbog prisutnosti vodikovog peroksida, prirodnog antiseptika kojeg proizvode pčele tijekom proizvodnje meda.

Med se od davnina koristi kao prirodni lijek za bolno grlo i kašalj. Ima umirujući učinak na grlo i može pomoći u smanjenju upale i iritacije.

Zapravo, nekoliko je studija pokazalo da med može biti jednako učinkovit kao i lijekovi protiv kašlja koji se izdaju bez recepta u smanjenju učestalosti i jačine kašlja te u poboljšanju kvalitete sna kod djece i odraslih.

Med se također stoljećima koristi kao prirodni lijek za zacjeljivanje rana. Njegova antibakterijska i protuupalna svojstva mogu spriječiti infekciju i smanjiti upalu, dok visok sadržaj šećera može pomoći u izvlačenju vlage iz rane, potičući brže zacjeljivanje.

Zapravo, nekoliko je studija pokazalo da med može biti učinkovit u liječenju raznih rana, uključujući opekline, posjekotine i kirurške rezove.

med u kuhinji

Antioksidansi

Poznato je da je med bogat izvor antioksidansa, spojeva koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice, dovesti do upala, oksidativnog stresa, pa čak i kroničnih bolesti.

Antioksidansi koji se nalaze u medu uključuju fenolne kiseline i flavonoide, za koje se zna da imaju snažne zdravstvene prednosti. Na primjer, nekoliko studija otkrilo je da konzumacija meda može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upala u tijelu, koji su ključni čimbenici rizika za mnoge kronične bolesti.

Osim toga, dokazano je da med ima pozitivan učinak na zdravlje srca. Jedna je studija otkrila da je konzumacija meda tijekom osam tjedana povezana sa značajnim smanjenjem ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida, dok se također povećavaju razine HDL kolesterola, “dobrog” kolesterola koji štiti od srčanih bolesti.

Drugo istraživanje pokazalo je da je konzumacija meda povezana sa smanjenjem krvnog tlaka kod ljudi s visokim krvnim tlakom, što je glavni čimbenik rizika za srčane bolesti i moždani udar.

Osim svojih antioksidativnih svojstava, med sadrži i vitamine i minerale u tragovima, uključujući vitamin C, željezo i kalcij. Iako su te količine relativno male, ipak mogu pridonijeti ukupnom unosu hranjivih tvari, osobito kada se med koristi kao zaslađivač umjesto prerađenog šećera.

Antibakterijsko djelovanje

Med se stoljećima koristi kao prirodni lijek za razne bolesti, a jedno od njegovih najpoznatijih svojstava je prirodno antibakterijsko djelovanje. U stvari, pokazalo se da je med učinkovit protiv širokog spektra bakterija, uključujući sojeve otporne na antibiotike.

Antibakterijsko djelovanje meda posljedica je nekoliko čimbenika, uključujući visok sadržaj šećera, nizak pH te prisutnost vodikovog peroksida i drugih antimikrobnih spojeva. Ovi spojevi zajedno stvaraju okolinu koja je neprijateljska prema bakterijama, što im otežava preživljavanje i razmnožavanje.

Osim antibakterijskih svojstava, med također ima protugljivično i antivirusno djelovanje, što ga čini svestranim prirodnim lijekom za razne infekcije.

Istraživanja su pokazala da med može biti učinkovit u liječenju raznih stanja, uključujući rane, opekline i infekcije dišnog i probavnog trakta. Jedna je studija pokazala da je med učinkovitiji od antiseptika u liječenju inficiranih rana, dok je druga studija pokazala da je učinkovit u liječenju kašlja i prehlade.

Smiruje upaljeno grlo i kašalj

Med je od davnina poznat po svojoj sposobnosti da umiruje bolno grlo i kašalj. Zapravo, med se stoljećima koristi kao prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja i dudu za grlo.

Prirodna slatkoća meda djeluje na oblaganje grla, pružajući umirujući i zaštitni sloj koji može pomoći u ublažavanju boli i iritacije povezane s upaljenim grlom. Osim toga, pokazalo se da je med učinkovit u suzbijanju kašlja, osobito kod djece.

Istraživanja su pokazala da med može biti jednako učinkovit kao i lijekovi protiv kašlja koji se izdaju bez recepta u smanjenju učestalosti i jačine kašlja te može biti sigurnija i prirodnija alternativa tim lijekovima koji često imaju neželjene nuspojave.

Jedno je istraživanje pokazalo da je jedna doza meda prije spavanja bila učinkovitija od uobičajenog lijeka za suzbijanje kašlja u smanjenju učestalosti kašlja i poboljšanju kvalitete sna kod djece. Drugo istraživanje pokazalo je da je med učinkovit u smanjenju jačine i učestalosti kašlja kod odraslih osoba s infekcijama gornjih dišnih putova.

Međutim, važno je napomenuti da se med ne smije davati djeci mlađoj od godinu dana jer može predstavljati opasnost od botulizma, rijetkog, ali ozbiljnog oblika trovanja hranom.

Med i orasi – ljekovitost

Med i orasi sami su nutritivni moćnici, ali kada se kombiniraju, mogu stvoriti ukusan i zdrav međuobrok koji nudi niz zdravstvenih prednosti.

Jedna od glavnih prednosti kombinacije meda i oraha je sinergija njihovih nutritivnih svojstava. Orasi su izvrstan izvor proteina, zdravih masti i vlakana, dok je med prepun antioksidansa i prirodnih šećera. Zajedno, oni stvaraju dobro zaokružen međuobrok koji može osigurati trajnu energiju, promicati zdravlje srca i poduprijeti opću dobrobit.

Proteini i vlakna u orasima mogu pomoći u usporavanju apsorpcije prirodnih šećera u medu, osiguravajući ravnomjerno i kontinuirano oslobađanje energije. To može pomoći u sprječavanju padova energije do kojih može doći konzumacijom grickalica s visokim udjelom šećera, a također može pomoći u kontroli težine.

Osim što osigurava održivu energiju, kombinacija meda i oraha također može poboljšati zdravlje srca. Zdrave masnoće u orasima mogu pomoći u smanjenju upale i podržati zdravu razinu kolesterola, dok antioksidansi u medu mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i promicati cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Nadalje, prirodna antibakterijska svojstva meda mogu pomoći u podržavanju imunološke funkcije i zaštiti od infekcija, dok omega-3 masne kiseline u orasima mogu pomoći u smanjenju upale i poduprijeti zdravlje mozga.

med od bagrema u kuhinji

Zdravlje srca

Med i orasi zajedno su elektrana hranjivih tvari korisnih za srce koje mogu održati optimalno funkcioniranje vašeg kardiovaskularnog sustava. Obje ove namirnice poznate su po svojoj sposobnosti smanjenja upale i promicanja zdravog protoka krvi, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Orasi su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za zdravlje srca. Ove zdrave masti pomažu u smanjenju razine LDL-a ili lošeg kolesterola u krvi, koji može začepiti arterije i povećati rizik od srčanih bolesti. Omega-3 također pomažu u smanjenju upale u tijelu, koja je glavni uzrok bolesti srca.

Med je, s druge strane, bogat antioksidansima koji štite srce od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ovi antioksidansi također pomažu smanjiti upalu u arterijama i spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar. Med također ima prirodna antibakterijska svojstva koja mogu zaštititi srce od infekcija koje mogu uzrokovati oštećenje srčanih mišića.

Kada se med i orasi konzumiraju zajedno, mogu pružiti sinergijski učinak koji pojačava njihova svojstva za zaštitu srca. Pojesti šaku oraha s malo meda može biti ukusan i za srce zdrav međuobrok koji može održati vaše srce u vrhunskom stanju.

Osim blagodati za zdravlje srca, med i orasi također nude niz drugih zdravstvenih prednosti koje ih čine izvrsnim dodatkom vašoj prehrani. Pogledajmo pobliže neke od ovih prednosti u sljedećem odjeljku.

Zdravlje mozga

Osim što pospješuje zdravlje srca, kombinacija meda i oraha može pozitivno utjecati i na zdravlje mozga. Mozak zahtijeva stalnu opskrbu hranjivim tvarima kako bi ispravno funkcionirao, a spojevi koji se nalaze u medu i orasima mogu pomoći u tome.

Na primjer, orasi sadrže visoke razine alfa-linolenske kiseline (ALA), koja je vrsta omega-3 masne kiseline koja se povezuje s poboljšanom kognitivnom funkcijom i pamćenjem. Studije su također pokazale da konzumacija oraha može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kognitivnih oštećenja i slabljenja funkcije mozga povezanog sa starenjem.

S druge strane, med sadrži antioksidanse koji se povezuju s boljim radom mozga. Studija provedena na štakorima pokazala je da je konzumacija meda tijekom četiri tjedna rezultirala poboljšanim prostornim pamćenjem i sposobnošću učenja. Istraživači su zaključili da su antioksidativna svojstva meda odgovorna za ove dobrobiti.

Kada se konzumiraju zajedno, med i orasi mogu pružiti snažnu kombinaciju spojeva koji jačaju mozak. Omega-3 masne kiseline u orasima i antioksidansi u medu zajedno štite moždane stanice od oksidativnog oštećenja i upale, a oboje mogu pridonijeti kognitivnom padu.

Uključivanje meda i oraha u vašu prehranu može biti jednostavan i ukusan način da podržite zdravlje vašeg mozga. Pokušajte dodati šaku oraha u svoju jutarnju zobenu kašu ili jogurt ili pokapajte med na vrh zdjelice svježeg voća za zdrav i zadovoljavajući međuobrok. Vaš mozak (i okusni pupoljci) će vam biti zahvalni!

Probavno zdravlje

I med i orasi su se pokazali korisnima za zdravlje probavnog sustava, što ih čini izvrsnom kombinacijom za održavanje zdravog probavnog sustava. Orasi su bogati vlaknima i proteinima, koji mogu pomoći u regulaciji probave i pospješiti redovito pražnjenje crijeva. Osim toga, vlakna u orasima mogu pomoći hraniti dobre bakterije u vašim crijevima, što može pomoći u probavi i promicanju zdravog crijevnog mikrobioma.

Med, s druge strane, ima prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv štetnih bakterija u crijevima. Također se pokazalo da pomaže umiriti i zacijeliti sluznicu probavnog trakta, smanjujući upalu i promičući cjelokupno zdravlje probavnog trakta.

Zajedno, kombinacija meda i oraha može pomoći u promicanju zdravog probavnog sustava i spriječiti uobičajene probavne probleme kao što su zatvor, nadutost i probavne smetnje. Oni također mogu pomoći u poboljšanju apsorpcije hranjivih tvari, osiguravajući da vaše tijelo izvuče maksimum iz hrane koju jedete.

Snižava visoki krvni tlak

Med i orasi preporučuju se jesti svaki dan, 100 grama oraha i isto toliko meda u trajanju od 45 dana. To je velika količina oraha i meda, pa budite sigurni da ih imate dosta i zapamtite da orasi imaju laksativni učinak.

Liječi anemiju

Pripremite smjesu od 500 g meda, 500 g nasjeckanih oraha (mljevenih) i soka od jednog limuna. U početnom receptu se spominje samo jedan limun, ali drugi stavljaju 2 ili 3, mislim da ovisi o svakom ukusu. Pomiješajte sastojke i stavite ih u staklenu posudu. Uzimati po 1 žlicu tri puta dnevno, pola sata prije jela.

Odlučio sam isprobati i sam i napravio punu staklenku ove kombinacije. Zaboravio sam staviti limun, ali mogu malo posuti u svojoj žlici, prije jela. Kupio sam i orahe ali sam imao osjećaj da su malo užegli, pa sam ih pekao par minuta u pećnici na 150ºC. Dobili su nevjerojatan okus. Pomiješao sam ih s medom i napravio gustu ukusnu pastu. Što se meda tiče, ja sam koristio cvjetni med. Kao što sam rekao, vrsta meda nije toliko bitna za ovaj recept.

Sada imam samo jedan problem: ne mogu ga prestati jesti!

Med i orasi kao prirodni afrodizijak za potenciju

Ako ste ikada bili u Grčkoj, znate da se tamo med i orasi koriste kao afrodizijak za potenciju! Postoje restorani u kojima čak i ako ga ne odlučite uzeti, ponudit će vam ga besplatno! Čini se da su toliko uvjereni u njegovu moć, da očekuju da će ljudi sutradan doći tražeći još!

Recept uključuje: hladni grčki masni jogurt, med i orahe. Istina je da čak i ako ne daje noć za pamćenje, puno ćete uživati u ovoj pustinji. Lagan je, osvježavajući i vrlo ukusan.

Turci, s druge strane, imaju drugačiji recept za svoj “turski afrodizijak”: smokve punjene orasima. I jako ukusno, a opet malo suho.

I med i orasi su vrlo dobri za potenciju: med potiče proizvodnju testosterona kod muškaraca, a bor pomaže korištenje estrogena kod žena. Osim toga, znanstvene studije pokazale su da tri žlice meda značajno povećavaju razinu dušikovog oksida, kemikalije koja se nalazi u krvi muškaraca tijekom seksualnog uzbuđenja. Orašasti plodovi također sadrže velike količine cinka, koji je vitalni element za razvoj sperme.
Obje su vrlo učinkovite u poboljšanju opće razine energije, cirkulacije krvi i izdržljivosti tijekom spolnog odnosa.

med i dijabetes

Ostale namjene:

Med i orasi liječe čir na želucu. Narodna medicina kaže da treba uzeti 20 g mljevenih orašastih plodova i pomiješati ih s vrućom vodom. Dobro promiješajte pa procijedite. Dobit ćemo neku vrstu mlijeka. U to dodajte 2 žlice meda. Pijte po 1 žlicu pola sata prije svakog obroka.

Pomaže u sprječavanju upale, adenoma prostate.

Med i orasi povećavaju vitalnost, sprječavaju nedostatak vitamina, soli kobalta i željeza u tijelu.

Možete prvo pokušati napraviti malu količinu i vidjeti kako vam se sviđa! Zapecite malo orahe i imat će drugačiji okus. Koristite svježi sirovi multifloralni za bogat okus. Zapamtite da med ima prebiotike, pa čak i probiotike u prva 2 do 3 mjeseca nakon što je ekstrahiran.

Med i orasi za mršavljenje

Med i orasi pomažu vam u mršavljenju, jer šećer u medu sadrži manje kalorija od tvorničkog šećera, osim što jedenje oraha dovodi do suzbijanja apetita i smanjenja želje za jelom više hrane tijekom dana, a ujedno tijelo opskrbljuje mnogo korisnih nutrijenata koje štite od pothranjenosti.

Jedenje šake orašastih plodova većinu dana u tjednu povezano je s manjim rizikom od pretilosti i srčanih bolesti. Nova istraživanja mogu pomoći u objašnjenju zašto: čini se da orasi aktiviraju regiju mozga uključenu u kontrolu apetita i impulsa.

Za istraživanje je devet osoba s pretilošću pilo sm oothie koji je sadržavao oko 14 mljevenih polovica oraha ili placebo smoothie (identičnog okusa i kalorija) pet uzastopnih dana. Nakon mjesec dana redovite prehrane, sudionici su se vratili na još pet dana, tijekom kojih je placebo grupa pila smoothieje od oraha i obrnuto. Petog dana oba razdoblja, podvrgnuti su se testovima mozga dok su gledali slike poželjne hrane (kao što su hamburgeri i kolači), manje poželjne hrane (povrće) ili neutralne slike kamenja i drveća.

Kada su ljudi gledali poželjnu hranu, snimci mozga pokazali su više aktivnosti u području poznatom kao desna insula nakon smoothieja od oraha nego nakon placebo pića. Veća aktivnost u toj regiji mozga može odražavati pojačanu suzdržanost u odnosu na poželjnu (i manje zdravu) hranu.

Med i orasi opskrbljuju tijelo energijom i vitalnošću za obavljanje poslova i raznih aktivnosti tijekom dana. Poboljšati rad probavnog sustava, te ga zaštititi od ozljeda raznih poremećaja, probavne smetnje i plinova.

Sadrži mješavinu dijetalnih vlakana koja olakšavaju prolaz hrane u crijevima, te olakšavaju izlazak iz tijela, osim materijala koji smanjuju udio kiselina u želucu.

Med i orasi ojačavaju imunološki sustav u tijelu, te ga na taj način čini sposobnijim da se nosi s bolestima i raznim infekcijama, jer mješavina sadrži antioksidanse, a kiseline se bore protiv slobodnih radikala najvažnije, što smanjuje šanse za maligne tumore, također sadrži limunsku kiselinu koju tijelo pročišćava od nakupljenih toksina.

Med i orasi pomažu kod liječenja poremećaja i problema koji mogu utjecati na dišni sustav, kao što su: astma, proljetna alergija, gripa i respiratorne infekcije kod ljudi.

Med i orasi za održavanje zdravlja srca i krvnih žila, što uključuje i kardiovaskularno, jer ova mješavina sadrži veliki udio korisnih masnih kiselina, poput omega-3, koje bi smanjile udio kolesterola i triglicerida štetnih u tijelu, čime bi se spriječila izloženost moždanom udaru, srčanom udaru i začepljene arterije.

Med i orasi za obnavljanje tjelesnih stanica i kože te ih čini zdravijima i sjajnijima. Budući da sadrži antioksidanse, koji se bore protiv slobodnih radikala i odgađaju pojavu znakova starenja koji uključuju bore i pigmentaciju, uz konzumaciju ova kombinacija ubrzava proces zacjeljivanja i ožiljaka na licu ili tijelu. Zato što sadrži vitamin E, i druge namirnice.

Mješavina meda i orašastih plodova stari je ljekoviti pripravak koji se koristi kao dodatak za poticanje ravnoteže hormona štitnjače.

Njegova redovita konzumacija, preventivno, može spriječiti nisku proizvodnju hormona ili njihovu pretjeranu stimulaciju.

sirovi med u kuhinji

Zaključak

Zaključno, med i orasi nisu samo ukusni, već su i nevjerojatno hranjivi. Obje ove namirnice imaju širok raspon zdravstvenih dobrobiti i stoljećima se koriste zbog svojih ljekovitih svojstava. Orasi su bogat izvor zdravih masti, vlakana i proteina, dok je med prepun antioksidansa, antibakterijskih svojstava i protuupalnih spojeva. Zajedno čine moćnu kombinaciju koja može poboljšati zdravlje srca, rad mozga i zdravlje probavnog sustava.

Uključivanje meda i oraha u vašu svakodnevnu prehranu može biti jednostavan i učinkovit način da poboljšate svoje cjelokupno zdravlje i dobrobit. Možete ih dodati u svoju jutarnju zobenu kašu ili smoothie, posuti ih po vrhu salate ili uživati u njima kao samostalnom međuobroku. Koji god način da ih konzumirate, svakako kupujte visokokvalitetne, organske opcije kako biste osigurali maksimalnu korist za zdravlje.

Nadamo se da vas je ovaj članak inspirirao da istražite brojne dobrobiti meda i oraha i uključite ih u svoju dnevnu rutinu. Na taj način ne samo da ćete liječiti svoje okusne pupoljke, već i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje.

možda vam se svidi

aronija
Razno

Aronija – sve što trebate znati

Jeste li ikada čuli za superhranu poznatu kao aronija? Ova mala, tamnoljubičasta bobica ima veliki učinak kada su u pitanju njezine zdravstvene prednosti. Plodovi aronije

aronija na prazan želudac
Razno

Aronija na prazan želudac

Aronija na prazan želudac? Istraživanja su pokazala da aronija može imati i određene zdravstvene prednosti, poput poboljšanja zdravlja srca, jačanja imunološkog sustava i reguliranja razine