kako sušiti smokve

Kako sušiti smokve – 3 metode

Pozdrav i dobrodošli u naš vodič kako sušiti smokve! Suhe smokve imaju koncentriranu slatkoću i žvakaću teksturu što ih čini ukusnim i zdravim međuobrokom.

Pa zašto biste možda željeli sušiti smokve? Za početak, one su odličan način da produžite rok trajanja svježih smokava. Smokve su samo kratko u sezoni, a sušenjem možete uživati u njima tijekom cijele godine. Osim toga, suhe smokve su svestran sastojak koji se može koristiti u raznim receptima, od pečenja do slanih jela.

Proces sušenja smokava je relativno jednostavan, ali postoji nekoliko različitih metoda koje možete koristiti. U ovom ćemo vodiču pokriti tri popularne metode: sušenje na suncu, sušenje u pećnici i sušenje u dehidratoru. Također ćemo podijeliti savjete za odabir i pripremu smokava, kao i čuvanje vaših suhih smokava za maksimalnu svježinu.

Bilo da ste iskusan kuhar kod kuće ili početnik u kuhinji, sušenje smokava je zabavan i koristan projekt koji može dovesti do izvrsnih rezultata. Pa počnimo!

kako sušiti smokve u pećnici

Odabir i pripremanje smokava

Prije nego počnete sušiti smokve, važno je odabrati prave i pravilno ih pripremiti. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da postignete najbolje rezultate:

Kako odabrati najbolje smokve za sušenje

Kad birate smokve za sušenje, tražite zrele smokve koje su čvrste, ali ne premekane. Također bi trebali biti bez ikakvih modrica ili mrlja. Ako ste dovoljno sretni da u svom dvorištu imate stablo smokve, smokve možete brati odmah sa stabla. Ako kupujete smokve u trgovini, pokušajte odabrati što svježije.

Smokve Black Mission i Smokve Brown Turkey odličan su izbor za sušenje jer imaju sladak, bogat okus koji se pojačava sušenjem. Međutim, možete koristiti bilo koju vrstu smokve koju želite.

Čišćenje i rezanje smokava

Nakon što ste odabrali smokve, vrijeme je da ih očistite i podrežete. Prvo isperite smokve hladnom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu ili ostatke. Zatim ih nježno osušite čistim ručnikom.

Zatim smokvama odrežite peteljke oštrim nožem ili škarama. Također možete odrezati sve modrice ili mrlje, ali pazite da ne odrežete previše voća.

Ako koristite velike smokve, možete ih prerezati na pola kako bi se ravnomjernije osušile. Ovo je posebno korisno ako sušite smokve na suncu jer će tako sunce i zrak lakše prodrijeti u voće.

I to je to! Nakon što su smokve očišćene i obrezane, spremni ste za početak sušenja. U sljedećem odjeljku proći ćemo kroz tri različite metode sušenja smokava: sušenje na suncu, sušenje u pećnici i sušenje u dehidratoru.

smokva plod

Smokve koje se suše na suncu

Sušenje smokava na suncu tradicionalna je metoda koja se koristi stoljećima. Jednostavan je i prirodan način sušenja smokava, a može se izvesti i bez posebne opreme. Evo kako sušiti smokve na suncu:

Kako sušiti smokve

Stavite očišćene i obrezane smokve na čistu, ravnu površinu. Veliki lim za pečenje ili pleh dobro funkcionira.

 • Postavite smokve na sunčano mjesto, po mogućnosti na toplo, suho mjesto s dobrom cirkulacijom zraka. Smokve možete staviti i na rešetku kako bi zrak cirkulirao ispod njih.
 • Pokrijte smokve laganom mrežicom ili gazom kako biste ih zaštitili od insekata i krhotina.
 • Pustite smokve da se suše na suncu nekoliko dana, povremeno ih okrećite kako bi se ravnomjerno osušile. Duljina vremena ovisit će o vremenu i vlažnosti u vašem području, ali obično traje 3-5 dana.
 • Provjerite jesu li smokve suhe tako da jednu otvorite. Meso treba biti suho i lagano žvakaće, ali ne tvrdo ili lomljivo.
 • Nakon što se smokve osuše, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu.

Prednosti i nedostaci sušenja na suncu

Jedna od glavnih prednosti sušenja smokava na suncu je to što je to potpuno prirodna metoda za koju nije potrebna nikakva struja niti posebna oprema. To je također odličan način da uživate na suncu i provodite vrijeme vani. Međutim, postoje neki nedostaci sušenja na suncu. Kao prvo, to ovisi o vremenu, pa ako je oblačno ili kišovito, proces sušenja će trajati duže ili možda uopće neće funkcionirati. Sušenje na suncu također može privući insekte ili krhotine ako smokve nisu pravilno pokrivene.

Savjeti za uspješno sušenje na suncu

Kako biste osigurali uspjeh kod sušenja smokvi na suncu, evo nekoliko savjeta:

 • Odaberite toplo i suho mjesto s dobrom cirkulacijom zraka.
 • Pokrijte smokve laganom mrežicom ili gazom kako biste ih zaštitili od insekata i krhotina.
 • Redovito okrećite smokve kako biste osigurali ravnomjerno sušenje.
 • Izrežite jedan otvorite kako biste testirali suhoću prije nego što ih spremite.
 • Uz ove savjete na umu, sušenje smokava može biti zabavan i koristan projekt koji daje izvrsne rezultate. Ako nemate pristup sunčanom mjestu ili preferirate bržu metodu sušenja, također možete isprobati sušenje u pećnici ili dehidratoru, o čemu ćemo govoriti u sljedećim odjeljcima.
suhe smokve kao lijek

Smokve koje se suše u pećnici

Sušenje smokava u pećnici brza je i jednostavna metoda koja zahtijeva minimalnu pripremu. To je izvrsna opcija ako nemate pristup sunčanom mjestu za sušenje na suncu. Evo kako sušiti smokve u pećnici:

Kako sušiti smokve u pećnici

 • Zagrijte pećnicu na 60°C. Želite nisku temperaturu koja će polako osušiti smokve bez kuhanja.
 • Očišćene i obrezane smokve stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Pazite da se smokve ne dodiruju jer se tako neće dobro osušiti.
 • Lim za pečenje stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i malo otvorite vrata pećnice drvenom kuhačom kako bi zrak mogao cirkulirati.
 • Pustite smokve da se suše u pećnici 8-10 sati, povremeno ih okrećite kako biste osigurali ravnomjerno sušenje.
 • Provjerite jesu li smokve suhe tako da jednu otvorite. Meso treba biti suho i lagano žvakaće, ali ne tvrdo ili lomljivo.
 • Nakon što se smokve osuše, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
 • Čuvajte smokve u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu.
 • Prednosti i nedostaci sušenja u pećnici

Jedna od glavnih prednosti sušenja smokava u pećnici je to što je to brz i praktičan način koji ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu. Također je pouzdan, jer možete kontrolirati temperaturu i vlažnost u pećnici kako biste osigurali dosljedne rezultate. Međutim, sušenje u pećnici može biti energetski intenzivnije od sušenja na suncu, a može utjecati na okus i teksturu smokava ako je temperatura previsoka.

Savjeti za uspješno sušenje u pećnici

Kako biste osigurali uspjeh kod sušenja smokava u pećnici, evo nekoliko savjeta:

 • Koristite nisku temperaturu (60°C) kako biste izbjegli kuhanje smokava.
 • Povremeno okrenite smokve kako biste osigurali ravnomjerno sušenje.
 • Provjerite jesu li smokve suhe tako da jednu otvorite.
 • Čuvajte smokve u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu.
 • Uz ove savjete na umu, smokve u pećnici mogu biti brz i jednostavan način uživanja u suhim smokvama tijekom cijele godine. Ako više volite metodu koja je još energetski učinkovitija, možete isprobati i sušenje dehidratorom, o čemu ćemo govoriti u sljedećem odjeljku.

Dehidrator-sušenje

Sušenje smokava u dehidratoru popularna je metoda koja je energetski učinkovita i daje dosljedne rezultate. Ako imate dehidrator, ovu metodu kako sušiti smokve svakako vrijedi isprobati.

Koraci za dehidrator-sušenje smokava

 • Zagrijte svoj dehidrator na 57°C.
 • Stavite očišćene i obrezane smokve na ladice dehidratora. Pazite da se smokve ne dodiruju jer se tako neće dobro osušiti.
 • Postavite tajmer dehidratora na 8-10 sati ili prema uputama vašeg dehidratora.
 • Provjerite jesu li smokve suhe tako da jednu otvorite. Meso treba biti suho i lagano žvakaće, ali ne tvrdo ili lomljivo.
 • Nakon što se smokve osuše, izvadite ih iz dehidratora i ostavite da se potpuno ohlade.
 • Čuvajte smokve u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu.

Prednosti i nedostaci sušenja u dehidratoru

Sušenje smokava u dehidratoru vrlo je energetski učinkovita metoda koja daje dosljedne rezultate. Za razliku od sušenja na suncu ili u pećnici, ne morate brinuti o fluktuacijama temperature ili vlažnosti. Međutim, kupnja dehidratora može biti skupa i zahtijevaju izvor energije.

Savjeti za uspješno sušenje u dehidratoru

Kako biste osigurali uspjeh pri sušenju smokava u dehidratoru, evo nekoliko savjeta:

 • Koristite dehidrator koji vam omogućuje kontrolu temperature i vlažnosti.
 • Pazite da se smokve ne dodiruju jedna s drugom na tacnama.
 • Provjerite jesu li smokve suhe tako da jednu otvorite.
 • Čuvajte smokve u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu.
 • Sušenje smokava u dehidratoru je pouzdana metoda koja daje dosljedne rezultate. Također je energetski učinkovit i ne zahtijeva puno truda s vaše strane nakon što su smokve u dehidratoru. Ako imate dehidrator, ovu metodu svakako vrijedi isprobati.
kako sušiti smokve

U čemu držati suhe smokve

Nakon što su vaše smokve osušene, morat ćete ih pravilno pohraniti kako biste bili sigurni da će ostati svježe i ukusne. Evo u čemu držati suhe smokve:

Kako čuvati suhe smokve

Najbolji način za čuvanje suhih smokava je u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Možete koristiti staklenu posudu, plastičnu posudu ili vrećicu koja se može zatvoriti. Provjerite je li posuda hermetički zatvorena jer vlaga može uzrokovati kvarenje smokava.

Koliko će trajati suhe smokve

Suhe smokve mogu trajati nekoliko mjeseci ako se pravilno skladište. Međutim, točan rok trajanja ovisi o uvjetima skladištenja. Ako smokve budu izložene vlazi ili toplini, mogu se brže pokvariti. Redovito provjeravajte ima li na smokvama znakova kvarenja, poput plijesni ili neugodnog mirisa.

Ideje za korištenje suhih smokava

Suhe smokve su svestran sastojak koji se može koristiti na mnogo različitih načina. Evo nekoliko ideja:

 • Jedite ih kao međuobrok same.
 • Koristite ih kao preljev za zobene pahuljice, jogurt ili sladoled.
 • Dodajte ih na dasku sa sirom za slatki i slani međuobrok.
 • Nasjeckajte ih i dodajte pecivima poput muffina, pogačica ili kruha.
 • Koristite ih kao zaslađivač u smoothiejima ili drugim napitcima.
 • Napravite džem ili kompot od smokava koji ćete koristiti kao namaz ili preljev.
 • Suhe smokve su ukusan i zdrav sastojak koji može dodati okus i hranjivost raznim jelima. Uz pravilno skladištenje, možete uživati u njihovoj slatkoći i ukusu za žvakanje mjesecima koji dolaze.

I za kraj…

Prženje smokava odličan je način uživanja u ovom ukusnom voću tijekom cijele godine. Bilo da odlučite sušiti smokve na suncu, u pećnici ili u dehidratoru, postupak je jednostavan i zahtijeva minimalan napor. Osim toga, svoje suhe smokve možete čuvati nekoliko mjeseci i koristiti ih u raznim receptima.

Samo ne zaboravite odabrati zrele smokve, oprati ih i podrezati prije sušenja te ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Uz malo strpljenja i pažnje posvećene detaljima, možete uživati u slatkim i žvakaćim dobrotama suhih smokava kad god poželite.

Zato samo naprijed i pokušajte! Eksperimentirajte s različitim metodama sušenja i receptima kako biste pronašli svoj omiljeni način uživanja u suhim smokvama. Vaši okusni pupoljci bit će vam zahvalni!