Search
Close this search box.

Jabučni ocat za mršavljenje

Podijeli članak

Jabučni ocat je hvaljen kao čudotvoran lijek za mršavljenje. Njegovi zagovornici tvrde da ispijanje jabučnog octa prije jela može pomoći u mršavljenju, suzbijanju apetita i sagorijevanju masti. No ima li istine u ovim tvrdnjama? Možemo li koristiti jabučni ocat za mršavljenje? U ovom ćemo članku pobliže pogledati znanost koja stoji iza jabučnog octa i njegove potencijalne učinke na mršavljenje.

Što je jabučni ocat?

Jabučni ocat je vrsta octa napravljena od jabučnog vina koji je fermentiran. Tijekom procesa fermentacije, prirodne šećere u jabučnom cideru razgrađuju bakterije i kvasci. To rezultira stvaranjem octene kiseline koja octu daje kiselkasti okus i jak miris.

Jabučni ocat često se koristi kao začin za preljeve za salate, marinade i umake. Također se stoljećima koristi u medicinske svrhe, a zagovornici tvrde da može pomoći kod raznih zdravstvenih problema, uključujući gubitak težine.

jabučni ocat za mršavljenje

Jabučni ocat za mršavljenje

Provedeno je nekoliko studija o učincima jabučnog octa na mršavljenje. Jedna studija objavljena u Journal of Functional Foods otkrila je da konzumacija jabučnog octa prije jela može pomoći u smanjenju tjelesne težine, indeksa tjelesne mase (BMI) i opsega struka kod osoba s prekomjernom težinom. Sudionici istraživanja konzumirali su 15 mililitara jabučnog octa ili placebo prije svakog obroka tijekom 12 tjedana.

Druga studija objavljena u Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry otkrila je da konzumacija jabučnog octa može pomoći u smanjenju tjelesne težine, BMI-a i postotka tjelesne masti kod pretilih osoba. Sudionici studije konzumirali su 30 mililitara jabučnog octa ili placebo dnevno tijekom 12 tjedana.

Važno je napomenuti da su te studije bile relativno male, te je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdili učinci jabučnog octa na mršavljenje. Osim toga, točan mehanizam kojim jabučni ocat može pomoći u mršavljenju još nije u potpunosti razjašnjen.

Moguća objašnjenja za učinke jabučnog octa na mršavljenje

Postoji nekoliko mogućih objašnjenja zašto jabučni ocat može pomoći u mršavljenju. Jedna je teorija da jabučni ocat može pomoći u suzbijanju apetita. U studiji objavljenoj u European Journal of Clinical Nutrition, sudionici koji su konzumirali jabučni ocat prije obroka izjavili su da su se osjećali sitije i zadovoljnije od onih koji nisu konzumirali ocat.

Druga teorija je da jabučni ocat može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Visoke razine šećera u krvi mogu dovesti do debljanja i pretilosti, jer se višak šećera u krvi pretvara u mast i pohranjuje u tijelu. Međutim, studija objavljena u Journal of Diabetes Research pokazala je da konzumacija jabučnog octa prije obroka s visokim udjelom ugljikohidrata nije značajno smanjila razinu šećera u krvi kod zdravih osoba.

Konačno, neki istraživači nagađaju da jabučni ocat može pomoći u jačanju metabolizma i poticanju sagorijevanja masti. Međutim, malo je znanstvenih dokaza koji podupiru ovu teoriju.

jabučni ocat i med

Kako uključiti jabučni ocat u svoju rutinu mršavljenja

Ako želite uključiti jabučni ocat u svoju rutinu mršavljenja, morate imati na umu nekoliko stvari. Prvo, važno je odabrati kvalitetan jabučni ocat koji sadrži “majku”. Matica je kolonija korisnih bakterija koja je odgovorna za mnoge zdravstvene dobrobiti jabučnog octa.

Drugo, važno je razrijediti jabučni ocat prije konzumiranja. Nerazrijeđeni jabučni ocat može djelovati oštro na zube i grlo, a može čak izazvati i kemijske opekline. Da biste razrijedili jabučni ocat, pomiješajte jednu do dvije žlice octa s osam unci vode.

Konačno, važno je umjereno konzumirati jabučni ocat. Iako ne postoji preporučeni dnevni unos jabučnog octa, općenito se preporučuje ograničiti unos na jednu do dvije žlice dnevno. Konzumacija previše jabučnog octa može dovesti do nuspojava kao što su mučnina, probavne smetnje i iritacija grla.

Uključivanje jabučnog octa u prehranu relativno je jednostavno. Možete ga dodati preljevima za salate, marinadama i umacima ili ga piti razrijeđenog s vodom prije jela. Neki ljudi ga čak miješaju s medom ili cimetom kako bi poboljšali okus.

Zaključak

Jabučni ocat je hvaljen kao čudotvoran lijek za mršavljenje, ali znanost koja stoji iza njegove učinkovitosti još nije u potpunosti shvaćena. Iako postoje neka istraživanja koja sugeriraju da jabučni ocat može pomoći pri mršavljenju, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ti nalazi. Ako želite uključiti jabučni ocat u svoju rutinu mršavljenja, važno je odabrati visokokvalitetni ocat, razrijediti ga prije konzumiranja i konzumirati umjereno. I, kao i uvijek, važno je usvojiti zdrave životne navike kao što su zdrava prehrana i redovita tjelovježba kako biste postigli i održali zdravu težinu.

možda vam se svidi

aronija
Razno

Aronija – sve što trebate znati

Jeste li ikada čuli za superhranu poznatu kao aronija? Ova mala, tamnoljubičasta bobica ima veliki učinak kada su u pitanju njezine zdravstvene prednosti. Plodovi aronije

aronija na prazan želudac
Razno

Aronija na prazan želudac

Aronija na prazan želudac? Istraživanja su pokazala da aronija može imati i određene zdravstvene prednosti, poput poboljšanja zdravlja srca, jačanja imunološkog sustava i reguliranja razine