Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Češnjak i ulcerozni kolitis

Češnjak i ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je kronična upalna bolest crijeva koja zahvaća debelo crijevo i rektum. Simptomi ovog stanja uključuju bol u trbuhu, proljev i rektalno krvarenje. Iako ne postoji lijek za ulcerozni kolitis, neki prirodni lijekovi mogu pomoći u borbi protiv simptoma. Jedan takav lijek je češnjak, za koji je utvrđeno da ima protuupalna svojstva koja mogu biti od pomoći osobama s ulceroznim kolitisom.

Češnjak, koji je član obitelji Allium, koristi se u medicinske svrhe tisućama godina. Sadrži spoj zvan alicin koji je odgovoran za njegov karakterističan miris i okus. Utvrđeno je da alicin ima protuupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva. Ova svojstva mogu pomoći u smanjenju upale u debelom crijevu, što je primarni uzrok ulceroznog kolitisa.

Češnjak i ulcerozni kolitis

Češnjak i ulcerozni kolitis

Istraživanja su pokazala da bijeli luk može pomoći u smanjenju simptoma ulceroznog kolitisa. Studija objavljena u časopisu Digestive Diseases and Sciences otkrila je da dodatak češnjaka smanjuje ozbiljnost kolitisa kod štakora. Druga studija objavljena u Journal of Immunology Research otkrila je da ekstrakt češnjaka smanjuje upalu u debelom crijevu miševa s kolitisom. Iako su ove studije provedene na životinjama, daju obećavajuće rezultate da bi češnjak mogao biti koristan za osobe s ulceroznim kolitisom.

Češnjak je lako uvrstiti u prehranu. Može se dodati raznim jelima, uključujući juhe, variva i umake. Također se može jesti sirovo ili pečeno. Međutim, važno je napomenuti da neki ljudi s ulceroznim kolitisom mogu osjetiti probavne tegobe kada konzumiraju češnjak. Ako je to slučaj, možda bi bilo najbolje izbjegavati češnjak ili ga konzumirati u malim količinama.

Zaključno, češnjak bi mogao biti koristan prirodni lijek za osobe s ulceroznim kolitisom. Njegova protuupalna svojstva mogu pomoći u smanjenju upale u debelom crijevu i ublažiti simptome ovog stanja. Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi, uključivanje češnjaka u uravnoteženu prehranu može biti koristan korak u liječenju ulceroznog kolitisa.